Túlsúlyos és műszaki hibás tehergépkocsikat szúrt ki a közlekedési hatóság

2024.02.08. 08:21 | Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Járműforgalmi Osztálya január 30-31-én kiemelt és célzott ellenőrzéseket tartott a tehergépjárművek súlyhatáraira vonatkozó előírások betartására irányulóan.

A közlekedési hatóság a kétnapos akció során összesen 41 db járművet vont ellenőrzés alá.

Az első nap egy kecskeméti vállalkozás székhelyén vizsgálta meg a teljes járműállomány okmányait és az áruszállításhoz kapcsolódó valamennyi dokumentumot, amely során rendkívül súlyos jogszabálysértéseket tártak fel a járművek túlterhelésével kapcsolatban. A vállalkozás ellen közigazgatási eljárás indult, és akár 1.950.000 forint bírságot is szabhatnak ki részére.

A fáradhatatlan ellenőrök másnap kora hajnalban a közútról is begyűjtötték a túlsúllyal közlekedő tehergépjárműveket, amelyeket felvezettek a közlekedési hatóság telephelyére, ahol többek közt a helyszínre telepített mobil mérleggel méréseket is végeztek.

A helyszíni súlymérések alapján kirívóan magas, 65%-ot meghaladó arányban állapítottak meg súlyos jogsértéseket megengedett össztömeg- és tengelyterhelés túllépés miatt.

Külön említést érdemel, hogy az össztömeg- és tengelyterhelés túllépéssel érintett valamennyi jármű több, mint 30%-kal haladta meg a megengedett tömeghatárokat.

Emiatt járművenként akár 1.000.000 forintos közigazgatási bírság is kiszabható a járművek üzembentartója és a járművezetők részére. A járművek csak a túlsúly megszüntetését követően folytathatták útjukat.

Hab a tortán, hogy a súlymérést követően a műszaki vizsgálóállomáson is átvizsgálták a járműveket, amely során 80%-ot meghaladó arányban tártak fel komoly műszaki hiányosságokat.

Az áruszállítási tevékenység és tehergépjármű üzemeltetés különösen nagy felelősség, amelynek szabálytalan módon történő végzése jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot képvisel, ezért a közlekedési hatóság a jövőben is rendszeresen és kiemelten ellenőrzi az áruszállító vállalkozásokat és járműveiket.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal