Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Bács-Kiskunban

2023.08.24. 15:29 | Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete, valamint a csapadékmentes időjárás hatására tűzgyújtási tilalmat rendeltek el 2023. augusztus 24. napjától az alábbi vármegyékben: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg

Az elmúlt napok időjárása az 1 és 10 órás holt biomasszát is kiszárította az állomány alatt is. Jelentősen csökkent a korona biomassza nedvesség tartalma is. Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza (elszáradt tavalyi gyep vegetáció, avar) nedvesség tartalmát az elkövetkező napok napos időjárása várhatóan tovább csökkenti.

Az érintett vármegyékben erdőállomány viszonyaik miatt az jelentősen nőtt a gyorsan terjedő felszíni tüzek és koronatüzek kialakulásának kockázata.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal