Jelentősen csökkenti a méhnyakrák kockázatát a HPV elleni védőoltás

2022.09.06. 11:11 | Baranya Vármegyei Kormányhivatal

Hazánkban évente közel 400 nő veszti életét a méhnyakrák miatt, annak ellenére, hogy az állam évek óta ingyenes HPV elleni védőoltással, valamint védőnői méhnyakszűrési programmal is igyekszik csökkenteni a méhnyakrák miatti halálozást. Fontos, hogy minél többen éljenek a térítésmentes oltási és szűrési lehetőségekkel. A hetedik osztályosoknak ingyenesen járó HPV elleni vakcinát szeptember 12-ig kérhetik az érintettek szülei az iskolai védőnőnél.

A rosszindulatú méhnyakhám-elváltozások döntő többsége a magas rizikójú HPV vírusok valamelyikének hordozásával áll kapcsolatban. Ha védekezünk a vírus ellen, jelentősen csökkenthetjük a későbbi méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Az állam által biztosított HPV elleni védőoltást ráadásul térítésmentesen kaphatják meg a hetedik osztályba járó gyermekek. Az oltás önkéntes, annak beadásához a szülő írásbeli nyilatkozata szükséges. Az oltás lehetőségéről az iskolaorvos és az iskolai védőnő minden jogosultat tájékoztat.

 

Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza, vagyis nem tartalmaz élő vírust vagy DNS-t, és felkészíti az immunrendszert a HPV elleni védekezésre. Mivel a HPV férfiak esetében is okozhat rosszindulatú bőr, illetve szájüregi daganatokat, a 2020/21. évi HPV-kampány óta – a WHO ajánlásainak megfelelően – már az általános iskolás hetedikes fiúk szülei is igényelhetik a védőoltást gyermeküknek.

 

A HPV-fertőzés megelőzése akkor a leghatásosabb, ha a gyerekek 9 és 15 éves kor között részesülnek védőoltásban. Ebben a korosztályban a védettség eléréséhez fél éves időközzel beadott két oltásra van szükség, melyet a 7. évfolyamba járó lányok és fiúk a 2022/23. évi tanévben ősszel és tavasszal kapnak meg. A 2022/2023. évi tanévben a védőoltásra jogosult hetedik osztályos gyermekek szüleinek 2022. szeptember 12-ig van lehetőségük visszajuttatni a kitöltött és aláírt nyilatkozatokat az iskolai védőnői szolgálatok részére. A 2021/22. évi HPV-kampányoltásban 120 baranyai iskola vett részt. A jogosultak száma összesen 3310 fő (1606 leány és 1704 fiú) volt, közülük 2399 tanuló (1284 leány és 1115 fiú) igényelte a HPV elleni védőoltást.

 

Hazánkban a méhnyakrák miatti relatív halálozási kockázat magas: az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a méhnyakszűrésre meghívott hölgyek egy része ritkán vagy soha nem vesz részt ezen a szűréstípuson. A probléma megoldásának egyik lehetséges módja a személyes meggyőzés, ezért indult el a védőnői méhnyakszűrési program, amely lehetővé teszi az érintett, felnőtt lakosság helyben történő mozgósítását, szűrését. A WHO tudományos becslése alapján a 25 és 65 év közötti nők három évenkénti, sejtvizsgálaton alapuló méhnyak-szűrővizsgálata a méhnyakrák miatti halálozást akár 80 százalékkal is csökkentheti.

 

A védőnők bevonásával megvalósuló mintaprogram 2009-ben indult, 2018 óta pedig a védőnői képzés kimeneteli követelményének része a méhnyakszűrés ismerete és alkalmazása. A tapasztalatok alapján azáltal, hogy a védőnő személyesen keresi fel a szűrésre jogosult személyt, illetve megfelelő tájékoztatást nyújt mind a szűrés fontosságáról, mind pedig a tévhitek eloszlatásáról, jelentősen növelni tudja a szűrésen való megjelenés esélyét, különösen azok körében, akik 10 éve vagy annál régebb óta nem jártak szülész-nőgyógyász szakorvosi rendelésen. A védőnői méhnyakszűrés hozzájárul a lakosság egészségének megőrzéséhez és a szűrésen való részvételi arány növeléséhez. Baranya megyében jelenleg 12 egészségügyi szolgáltató 13 területi védőnője 41 települést lefedve végez méhnyakszűrést

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal