Középiskolások nyerő vállalkozási ötleteit díjazta a kormányhivatal

2023.11.14. 17:38 | Baranya Vármegyei Kormányhivatal

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal vállalkozástervezési vetélkedőt hirdetett a vármegye középfokú oktatási intézményeiben tanulók részére. Az idei évben az első helyezést a Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola egyik csapata nyerte el speciális utazásszervező vállalkozási ötletének bemutatásával.

A „Saját lábon” vállalkozástervezési vetélkedőre beérkezett üzleti tervek, illetve a vállalkozási ötletet bemutató kisfilmek alapján a kormányhivatal foglalkoztatási szakemberei választották ki azt az öt csapatot, amely lehetőséget kapott arra, hogy pályamunkáját a Baranya vármegye jelentős gazdasági szereplőit képviselő, szakértői zsűri előtt személyesen is ismertesse. A zsűri tagjai a prezentációkat követően kérdéseket, tanácsokat, javaslatokat fogalmaztak meg a döntőbe jutott fiataloknak a vállalkozás esetleges sikeres megvalósítása érdekében, majd az elhangzottak alapján kialakították a csapatok végső sorrendjét.

Kép
A győztes csapat és felkészítő tanáruk a zsűrivel

A legjobb pályamunkát ezúttal a BVSZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola turisztika szakos tanulóiból álló három fős csapat készítette. A diákok egy speciális, kifejezetten a fiatalokat célzó, az online térben működő utazási iroda létrehozásának ötletét dolgozták ki és mutatták be a döntőn. Mint mondták, tervezett vállalkozásuk fókuszában a nem szokványos, élményalapú kirándulások, városnézések állnak, amelyek felkeltik és lekötik a diákok érdeklődését. 

 

Kép
A zsűri értékelte a vállalkozási ötleteket
A zsűri értékelte a vállalkozási ötleteket

Az eredményhirdetést megelőző értékelésen dr. Horváth Zoltán főispán kiemelte, nagyon jó volt látni, hogy a diákok milyen komoly pályamunkákat állítottak össze, és milyen lelkiismeretesen készültek fel a döntőre.

Mind az öt csapat kiváló munkát végzett, a kisfilmek között egészen professzionális szintű alkotások is voltak, az üzleti terveket pedig nagy alapossággal, körültekintéssel készítették el a diákok – emelte ki a kormányhivatal vezetője. Hozzátette: nem egy ötletről elmondható, hogy a valóságban, piaci körülmények között is megállná a helyét.

A döntős csapatok tagjainak a főispán mellett Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ igazgatója és Petrovics Eszter, a Harman Becker Kft. HR-vezetője is gratulált. A döntőbe jutott, sikeres vállalkozási ötleteket modern elektronikai eszközökkel, műszaki cikkekkel, kulturális és sporteseményekre szóló belépőjegyekkel jutalmazták. Valamennyi diák és felkészítő tanár értékes nyereményekkel és sok hasznos tanáccsal gazdagodott.

 

A legjobb pályázatot benyújtott öt csapat:

  1. helyezett

BVSZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola

Pankotai Vanessza, Tabár Lilla Dominika, Vágó Szonja

Felkészítő tanár: Nemesné Lengl Marianna

  1. helyezett

BVSZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola

Horváth Anna, Telegdi-Rácz Nikolett, Jarmeczky Dávid

Felkészítő tanár: Póla Gábor

  1. helyezett

BVSZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola

Kiss Noémi, Hauptmann Barbara, Tábori Kinga Mia

Felkészítő tanár: Póla Gábor

Különdíjasok:

BVSZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum

Egédi Gergő, Kovács Tibor, Rőder Richárd

Felkészítő tanár: Zsebeházi Edit

és

BVSZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum

Kreszl Nikolett, Móricz Ármin, Varga Tamara

Felkészítő tanár: Matveev György

 

A győztes csapat kisfilmje ide kattintva tekinthető meg.

Forrás: Baranya Vármegyei Kormányhivatal