Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Mit is jelent a felelősségteljes állattartás?

2024.04.19. 10:31 | Baranya Vármegyei Kormányhivatal

Ön tudta, hogy a jogszabály kifejezetten tiltja a kutyák tartósan, állandó jelleggel való megkötését? És azt, hogy az ebet szinte mindig pórázon kell vezetni belterületen? A Baranya Vármegyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága fontosnak tartja, hogy a biztonságos és felelősségteljes állattartás, illetve a kutyákkal szembeni emberséges bánásmód elősegítése érdekében valamennyi ebtulajdonos figyelmét felhívja azokra az állattartási normákra, amelyeket különböző jogszabályok is rögzítenek.

Sokan még minidig nincsenek tisztában azzal, hogy a jogszabályi előírások szerint a kutyát tilos tartósan, állandó jelleggel megkötni. Ez alól csak néhány speciális helyzet jelent kivételt, de akkor is csak időszakosan, rövid időre köthetjük meg az állatot. A gazdának a kutya számára megfelelő életteret kell biztosítani, méghozzá úgy, hogy az eb ne tudjon elszökni.

Kép
Közterületen mindig tartsuk pórázon kedvencünket! (Fotó: Freepik)

Belterület közterületén – kivéve a kutyafuttatásra kijelölt területeket – a kutyát mindig pórázon kell vezetni. Sok gazdi úgy gondolja, hogy ez a szabály rá, illetve az ő kedvencére nem vonatkozik, azonban még a jól behívható, fegyelmezett, megfelelően nevelt kutyákat sem lehet elengedni, mert ők is könnyen keveredhetnek olyan helyzetbe, amikor saját magukat vagy másokat bajba sodornak. Elég arra gondolni, hogy pusztán a látványukkal megijesztenek például egy kisgyereket, aki emiatt akár egy autó elé is kiléphet. Minden esetben a tulajdonos felel azért, hogy az állat a környezetét semmilyen módon ne veszélyeztesse.

Hangsúlyozni kell azt is, hogy négy hónapos kor után minden kutyának rendelkezni kell az azonosítására alkalmas, bőr alá ültetett mikrochippel. A mikrochipes megjelölés egyik nagy előnye, hogy ha elkóborol az állat, akkor is könnyen meg lehet találni a gazdáját. A mikrochip beolvasásával ugyanakkor számos más információ is elérhető, így például láthatók a korábbi komolyabb orvosi beavatkozások, gyógyszeres kezelések is.

A fenti szabályok betartásával a felelősségteljes gazda a kutyája, önmaga és a környezete épségét, egészségét is védi. Ha valaki mégis figyelmen kívül hagyja az előírásokat, bírságra számíthat. A részleteket a hatósági szakemberek által összeállított, a letölthető dokumentumok között megtalálható tájékoztató tartalmazza.

Forrás: Baranya Vármegyei Kormányhivatal

Letölthető csatolmányok