Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Nemsokára kezdődnek az érettségi vizsgák

2024.04.30. 14:13 | Baranya Vármegyei Kormányhivatal

Baranya vármegyében idén tavasszal 41 vizsgahelyszínen összesen 3524 érettségiző fog számot adni tudásáról. A pénteken kezdődő vizsgaidőszakban középszinten 54 vizsgatárgyból 12017, emelt szinten pedig 36 vizsgatárgyból 2260 vizsgajelentkezésre került sor.

Az idei érettségi vizsgaidőszak 2024. május 3-án, pénteken nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődik. Május 6-án, hétfőn magyar nyelv és irodalom tárgyból a megyében 2 462 fő középszinten, 71 tanuló pedig emelt szinten teszi próbára tudását. Május 7-én matematikával folytatódik a vizsgaidőszak, amelyből középszinten 2 344, emelt szinten 206 diák vizsgázik majd. Május 8-án a történelem vizsga következik, ahol – a jelentkezések alapján – középszinten 2 342, míg emelt szinten 180 fiatal ad számot tudásáról.

Május 9-én az angol, május 10-én pedig a német nyelv írásbeli vizsgarészekkel folytatódnak az idei vizsgák. Az idegen nyelvi vizsgák közül a legtöbben az angol nyelvet választották, de Baranyában lesz orosz, beás és lengyel nyelvből is vizsga.

Földrajz, matematika, történelem tárgyakból néhányan arra is vállalkoztak, hogy idegen – pl. angol, német, francia vagy horvát – nyelven teszik le az emelt szintű vizsgákat. Középszinten – különösen a kétnyelvű vagy speciális idegen nyelvi osztályok tanulóinak körében – sok a szaktárgyi idegen nyelvű vizsga is. Érdekességnek számít, hogy egy-egy vizsgázó dráma, mozgóképkultúra és médiaismeret, közúti és légi közlekedési, sport ismeretekből is érettségit tesz majd.

Az utolsó írásbeli vizsganap május 27-én lesz, ezt követően az érettségi vizsgaidőszak a szóbeli vizsgákkal folytatódik. Az emelt szintű szóbeli vizsgaidőszak június 5-től 12-ig, míg a középszintű szóbeli vizsgaidőszak június 17-től július 3-áig tart.

Az emelt szintű érettségi vizsgák előkészítését idén is a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya végzi, amely – a vizsgázók számát és a vizsgatárgyak eloszlását figyelembe véve – idén is kilenc pécsi középiskolát kért fel emelt szintű vizsgahelyszínként a szervezésében való közreműködésre.

Forrás: Baranya Vármegyei Kormányhivatal