Több ezren látogattak el a pályaválasztási kiállításra

2023.11.20. 17:34 | Baranya Vármegyei Kormányhivatal

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal az idei ősszel is szakmai rendezvényekkel segítette a fiatalok pályaválasztását a vármegye több városában. A pécsi rendezvényeket követően Szigetváron, majd Mohácson várta pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató a végzős általános iskolásokat, valamint szüleiket, pedagógusaikat. A középiskolásoknak szervezett képzési kiállítás ezúttal állásbörzével is kiegészült.

A pécsi rendezvénysorozat első két napján az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói ismerkedhettek meg Baranya vármegye középfokú oktatási intézményeinek képzési kínálatával, információkat szerezhettek az ezekben folyó munkáról, az elérhető szakkörökről, szabadidős tevékenységekről. A diákok nemcsak a standokat járhatták végig, de kipróbálhatták a számukra szimpatikus szakmákhoz kapcsolódó egyes munkafolyamatokat, továbbá érdeklődésvizsgálaton, személyre szabott pályaorientációs tanácsadáson és izgalmas vetélkedőkön is részt vehettek.

Kép
A pécsi pályaválasztási rendezvénysorozat megnyitója

Az első nap kiemelt programja volt az a pódiumbeszélgetés, amelynek vendégei korábban a szakmák Európa- és világbajnokságán értek el kiváló eredményeket. Czimmer Bálint a festő, díszítő festő szakmát képviselve első helyezettként végzett az idei Euroskills versenyen, míg Stób Attila a szárazépítő kategóriában ugyanitt bronzérmet szerzett. A diákok felkészítő tanáruk, mentoruk társaságában beszélgettek arról, milyen tapasztalatokat szereztek a nemzetközi megmérettetésen, illetve a dobogóig vezető úton, valamint jövőbeli terveiket is ismertették a hallgatósággal.

Kép
A szakmák Európa-bajnoksága győzteseinek és felkészítőiknek dr. Horváth Zoltán főispán is gratulált.

A második nap legizgalmasabb eseménye a Baranya Vármegyei Kormányhivatal által a középiskolások számára meghirdetett „Saját lábon” vállalkozástervezési vetélkedő döntője volt. A beérkezett üzleti tervek, illetve a vállalkozási ötletet bemutató kisfilmek alapján öt három fős csapat kapott lehetőséget arra, hogy pályamunkáját a Baranya vármegye jelentős gazdasági szereplőit képviselő, szakértői zsűri előtt személyesen is ismertesse. Az idei évben az első helyezést a Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola egyik csapata nyerte el speciális utazásszervező vállalkozási ötletének bemutatásával. Az eredményhirdetést megelőző értékelésen dr. Horváth Zoltán főispán kiemelte, nagyon jó volt látni, hogy a diákok milyen komoly pályamunkákat állítottak össze, és milyen lelkiismeretesen készültek fel a döntőre.

Kép
Saját lábon 2023
A "Saját lábon" vállalkozástervezési vetélkedőn öt csapat mutatkozott be

A pécsi rendezvény sorozat harmadik napján a középiskolások és az álláskeresők kerültek a fókuszba. Ezen a napon a felsőfokú oktatási intézmények képviselői mellett a térség legnagyobb munkáltatói várták a standokon a képzési és állásbörzére érkezőket. A látogatók nemcsak személyesen érdeklődhettek a kiállítóknál, de a kifüggesztett több száz állásajánlat között is keresgélhettek. Szerdán – a kiállítás kísérőprogramjaként – szakmai konferenciát is szervezett a Baranya Vármegyei Kormányhivatal a Tudásközpontban, ahol a foglalkoztatási szakemberek az európai uniós támogatással megvalósított „Út a munkaerőpiacra” program baranyai eredményeit ismertették.

Szigetváron és Mohácson a korábbi évekhez hasonlóan a térség 7. és 8. évfolyamos tanulóit, valamint az őket kísérő pedagógusokat és szülőket várták a rendezvényre. A kiállításokon itt is több tucat Baranya vármegyei gimnázium, szakközépiskola, technikum és szakiskola oktatási, képzési kínálatával ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítók között cégek, rendvédelmi és fegyveres szervezetek is voltak, lehetőséget biztosítva arra, hogy a fiatalok különböző szakmabemutatókon vegyenek részt, és bepillantást nyerjenek a munka világába.

A rendezvénysorozat programjairól szóló képes beszámolók megtekinthetők a kormányhivatal Facebook-oldalán is.

Forrás: Baranya Vármegyei Kormányhivatal