Agrárszakképzési országos tanévnyitó Gyomaendrődön

2023.08.31. 16:49 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont csütörtökön az agrárszakképzési országos tanévnyitó ünnepségnek. A jó minőségű és egészséges magyar élelmiszer elengedhetetlen része az életünknek, az agrárium éppen ezért nem csak nemzetgazdasági, de nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt ágazat – hangsúlyozta Gyomaendrődön Farkas Sándor miniszterhelyettes.

Kép
dr. Takács Árpád főispán és Farkas Sándor miniszterhelyettes

A gyarapodáshoz a Jóisten áldása kell a földre, a munkánkra, a tanulókra, oktatókra egyaránt – emelte ki dr. Takács Árpád. A Békés Vármegyei Kormányhivatal stratégiai partnerként tekint a gazdatársadalomra, s az agrárkamarával kötött együttműködési megállapodásunk nem a fióknak szól, hanem a mindennapok gyakorlatában megvalósuló zsinórmérték. A történelem bebizonyította, hogy mindenféle rombolás, háború vagy egyéb nehéz időszak után a magyar gazda volt az, aki összeszorított foggal, de felvetett fejjel és imádságos lélekkel markolta meg az eke szarvát, és munkája nyomán új élet sarjadt. Éppen ezért a magyar gazdák az újrakezdés, az új élet teremtésének szimbólumai – fogalmazott a főispán. A gazdákkal való együttműködés koncepcionális kérdés, ami számomra nem jog, hanem állapotbeli kötelezettség teljesítése. Kötelezettségvállalás e közösség érdekében – idézte a néhai előd, Beliczey Miklós egykori főispán gondolatait dr. Takács Árpád.

Kép

Békés vármegye főispánja a tanulás, tanítás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a jövőben megalapozottabbá és megbízhatóbbá kell, hogy váljon a tudás, hiszen az a tudás, ami jó volt tegnap, ma már csak elégséges, és holnap talán elégtelen. Tehát a kreatív, innovatív tudás iránti igény bekopogtat számonkérésre a tanáriba, a gazdálkodókhoz és a hivatali helyiségekbe egyaránt – tette hozzá a főispán.
Új tanévet kezdeni mindig ünnep, mert az új mindig tele van reményekkel, álmokkal, lehetőségekkel. Olyan út kezdetét jelenti, amely a jövőbe vezet. Aki tanul és a lehetőségei szerinti legnagyobb tudásra tesz szert, az a saját esélyeit növeli és a szabadsága határait tágítja, miközben egy közösség tagjává válik – emelte ki Farkas Sándor.

Kép

Az élelem élet, az agrárium, az élelmiszeripar ma is a megélhetésünk alapja, és a jövőben is az lesz, mert élelmiszert kell tenni az asztalra. Önök, akik az agrárszakképzés mellett tették le a voksukat részesei lesznek a magyar mezőgazdaság missziójának, hogy kiváló minőségű hazai alapanyagokból készített egészséges élelmiszer kerüljön a piacokra, az élelmiszerüzletekbe, s legvégül az emberek tányérjaiba – nyomatékosította az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
Farkas Sándor kifejtette: kiemelt feladat, hogy a jövő élelmiszeripari szakemberei színvonalas, a kor elvárásainak megfelelő képzést kapjanak, időszerű, helytálló ismeretekkel gyarapodhassanak. Az új szakképzési rendszer az élelmiszeripar terültén is megteremtette a korszerű oktatás elméleti alapjait. A duális képzési rendszer pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok valós gazdasági környezetben tegyenek szert a szükséges gyakorlati tudásra. A magyar szakképzés egyszerre biztosít versenyképes tudást, jó elméleti alapokat és megfelelő gyakorlatot, amely kiváló ajánlólevél a munka világában – tette hozzá Farkas Sándor.

Kép

„Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk a gyermekeinknek, mint az, hogy’ tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, amelyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad.” – idézte báró Eötvös József szavait dr. Horváth József. Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója elmondta: az előző tanévhez képest, idén 50 százalékkal többen választották szakképző intézményeiket, a tanulók körében a legnépszerűbb a mezőgazdasági és az erdészeti, illetve az élelmiszeripari ágazat.

Kép

A gyomaendrődi intézmény tanulóit Toldi Balázs polgármester és Davidovics László, a házigazda intézmény igazgatója is köszöntötte. Utóbbi elmondta: a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 580 tanuló kezdi meg a 2023/24-es tanévet, ebből 295 az új beiratkozó.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal