Átadták a családtámogatási, illetve a rehabilitációs osztály felújított épületét

2023.03.29. 13:57 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Átadták Békéscsabán, a Munkácsy utca 4. szám alatt a Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási Főosztály családtámogatási, illetve rehabilitációs ellátási és szakértői osztálya felújított épületét. A kormány prioritásként kezeli a családok támogatását, tavalyhoz képest idén 450 milliárd forinttal több forrást biztosít erre a célra – hangsúlyozta dr. Takács Árpád.

Kép
cst-rehab átadó munkácsy 4 indexkép

Ez azt jelenti, hogy az idei büdzsében összesen több mint 3200 milliárd forint áll rendelkezésre a különböző családpolitikai célokra, kedvezményekre – nyomatékosította a főispán. Jelentős nap a mai, hiszen a kormányhivatal egyik legfontosabb főosztálya életében hozott változást, a Munkácsy utcai fejlesztés pedig egyértelműen az ügyfelek és a családok érdekeit szolgálja. Az épület felújítása, az ügyfélszolgálati tér bővítése rendkívül kedvező, hiszen így immáron egy helyen, kulturált környezetben intézhetik rehabilitációs, illetve családtámogatási és lakástámogatási ügyeiket is az emberek. A főosztály ügyfélszolgálatain 2021-ben 24 ezer, tavaly több mint 36 ezer ügyfél fordult meg, ez 50 százalékos növekedést jelent. Tavaly mintegy 216 ezer, e két osztályon pedig 85 ezer érdemi döntést hoztak kollégáink. A két osztály tevékenysége számos ponton kapcsolódik egymáshoz, ezért is örömteli, hogy közös székházba költözött a családtámogatási, illetve a rehabilitációs ellátási és szakértői osztály – húzta alá dr. Takács Árpád.

Kép
dr. Takács Árpád főispán

Békés vármegyében a családok döntő többsége – lehetőségei szerint – élt a családvédelmi akcióterv biztosította kedvezményekkel. Az elmúlt 3 esztendőben, csak a babaváró támogatás megállapításához mintegy 10 ezer hatósági bizonyítványt állítottak ki az osztály munkatársai, de élénk az érdeklődés a jelzáloghitel-támogatással, csokkal, falusi csokkal, gyeddel, nagyszülői gyeddel, illetve gyed-extrával kapcsolatosan is – tette hozzá a főispán.

Kép
cst-rehab átadó munkácsy 4 kép2

A magyar családtámogatási rendszer párját ritkítja Európában. A kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása ügyében, s az idei költségvetés kiemelt céljai között szerepel a nyugdíjak szinten tartása, növelése. Hazánkban jelenleg több mint 40-féle pénzbeli és természetbeni juttatásforma segíti a rászoruló magyar családokat – hangsúlyozta Herczeg Tamás. A kormányzat 2010 óta több mint három és félszeresére emelte a családok támogatására fordítható összeget. A megváltozott munkaképességű embertársaink közül ma minden második dolgozik, míg 2010 előtt csak 18 százalékuk jutott munkához – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal