Az állami gondozott gyermekek és nagycsaládosok megsegítésért futottak Békéscsabán

2023.10.08. 16:58 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Minden eddiginél többen, mintegy hatszázan álltak rajthoz a Gál Ferenc Egyetem és a Békés Vármegyei Kormányhivatal által III. Fuss és segíts! elnevezéssel megrendezett jótékonysági futóversenyen, vasárnap Békéscsabán. A rendezvényen befolyt több mint kétmillió-kétszázezer forintot az állami gondozott gyerekek, valamint a nagycsaládosok támogatására ajánlották fel a szervezők. Fővédnök Storcz Botond 3-szoros olimpiai bajnok, 4-szeres Európa- és világbajnok kajakozó, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sprintbizottsága tagja volt.

Kép

Győztünk, hiszen idén minden eddiginél többen álltak rajthoz az összefogás, a tenni akarás és a segítségnyújtás jegyében. Az a célunk, hogy jövőre még ennél is többen legyünk, s a nevezők száma elérje az ezret – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. Jó dolog futni és segíteni, de még jobb, ha mindez a Békés megyei nehéz sorsú, állami gondozottak illetve a sok gyermeket nevelő nagycsaládosok javát szolgálja. Rendezvényünk legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód jelentőségére, a sport közösségépítő erejére, valamint az összefogás és a jótékonykodás fontosságára – tette hozzá a főispán.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Egyetem nevében köszöntötte a résztvevőket prof. dr. Dux László. A Gál Ferenc Egyetem rektora kifejtette: a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb családja, hiszen olyanoknak segítenek, akiknek a család átmenetileg vagy hosszabb távon nem adatott meg. Kétszeresen is jót tesz a mai futás, hiszen túl azon, hogy egészséges, jótékony célokat is szolgál – nyomatékosította a rektor.

Kép

Nagyon nemes célt szolgál a futófesztivál, ezért is nagy öröm számomra, hogy itt lehetek – hangsúlyozta Storcz Botond 3-szoros olimpiai bajnok, 4-szeres Európa- és világbajnok kajakozó, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sprintbizottsága tagja, a rendezvény fővédnöke.

A rendezvény nyitányaként a Fuss és segíts! jótékonysági futóverseny 1. örökrajtszámát vehette át Recskiné Bunzel Lívia szervező, tizenötszörös Ironman. Elismerő oklevélben részesült Zahorán János háromszoros ultrafutó magyar bajnok, háromszoros Spartathlon teljesítő. A Fuss és segíts! jótékonysági futóverseny szervezői, stábja és a résztvevők nevében tiszteletbeli 246-os rajtszámot vehetett át Zétényi Szvetlána, a 24 órás ultramaraton négyszeres magyar bajnoka és Simon György 24 órás ultrafutó magyar bajnok. Utóbbiak, idén mindketten teljesítették a Spartathlon 246 kilométeres távját. Az örökrajtszámot, az elismerő oklevelet, illetve a tiszteletbeli rajtszámokat dr. Takács Árpád főispán, prof. dr. Dux László rektor és Storcz Botond 3-szoros olimpiai bajnok kajakozó adta át.

Kép
dr. Takács Árpád főispán, prof. dr. Dux László rektor, Recskiné Bunzel Lívia és Storcz Botond

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere, mely a gyermekotthonokra és a nevelőszülői hálózatokra egyaránt kiterjed. Jelenleg több mint 7000 családjából kiemelt fiatalról gondoskodnak Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna és Veszprém megyében, valamint a fővárosban.

A nevezési díjakból, helyszíni adományokból és támogatásokból befolyt több mint kétmillió-kétszázezer forintot a Szeged-Csanádi Egyházmegye égisze alatt működő ÁGOTA® Alapítvány által gondozott nehéz sorsú, gondoskodásra szoruló gyermekek megsegítésére, illetve a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Békés vármegyei szervezeteinek támogatására ajánlották fel a szervezők. Az adománylevelet Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, az ÁGOTA® Alapítvány megálmodója, illetve Benedek Szilvia, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének dél-alföldi régióvezetője vette át.

Kép

Köszönet a Békés Vármegyei Kormányhivatalnak a jótékonysági futóverseny megszervezéséért – húzta alá Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója.

A jótékonysági futóversenyen az 1-3 éves korosztály 200, a 4-5 évesek 300, a 6-7 év közöttiek 500, a 8-9, illetve a 10-12 éves korosztály 1000 métert teljesített. A legifjabbak mezőnyében Tar Eleonóra és Pataky Botond, a 300 méteres távon Horváth Niké és Kövesdi Aladár, 500 méteren Albrecht Izabel és Turna Botond, míg egy kilométeren Lukács Zselyke és Kéri Dávid diadalmaskodott.

Kép
Rácz Hanna, Huszár Lia Hanna, Petróczki Zsombor, Nagy-Benedek Olivér, dr. Takács Árpád

A felnőttek 3, 6 és 12 kilométeres egyéni távokon, illetve 12 kilométeres négyes váltóban állhattak rajthoz. A nők 3 kilométeres mezőnyében Sztraczinszki Lili (0:12:57), a férfiakéban Árpási Zoltán Levente (0:12:05) lett az abszolút első. A nők között a 6 kilométeres távon Pap Csilla (0:24:28), a férfiak között Koska László Richárd (0:24:08) diadalmaskodott. A szebbik nem tagjai közül egyéniben 12 kilométeren a békéscsabai Gyebnár Éva (0:55:44), a férfiak mezőnyében a hódmezővásárhelyi Gyóni Gábor (0:48:44) nem talált legyőzőre. Mindketten repetáztak, hiszen 2022-ben is ők nyertek egyéniben, 12 kilométeren.

A 12 kilométeres váltóban a Szőke Gábor, Zoltán András, Méreg Ferenc, Makhajda Bence alkotta „Egységben az erő” (0:52:52) elnevezésű csapat állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Rácz Hanna, Huszár Lia Hanna, Petróczki Zsombor, Nagy-Benedek Olivér részvételével versenyző Belvár (0:55:12) csapat végzett, harmadik a Leszkó Diána, Briber Éva, Frankó Csilla, Gyebnár Éva alkotta Húzós Négyes (0:57:45) lett.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal