Békés vármegyébe látogatott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter

2024.10.16. 18:27 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Békés vármegye egyértelmű nyertese lesz a Versenyképes Járások Programnak – hangsúlyozta a kormányhivatalban dr. Navracsics Tibor. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter Békés vármegye kitörési lehetőségeiről egyeztetett, a közigazgatás helyzetéről tájékozódott, illetve a Versenyképes Járások Program részleteit ismertette a helyi politikai és közigazgatási vezetőkkel szerdai békéscsabai látogatása során. A miniszter dr. Takács Árpád főispánnal számos, a vármegyét érintő kérdésben egyeztetett.

Kép

Bő egy hete mutattam be, s azóta is folyamatos a Versenyképes Járások Program vitája. Egyrészt az önkormányzati szövetségek képviselőivel, másrészt a parlamenti pártok frakcióival, országgyűlési képviselőkkel, harmadrészt pedig a polgármesterekkel, a helyi politikai szereplőivel konzultálunk folyamatosan, hiszen az a célunk, hogy január 1-jével egy olyan programot tudjunk elindítani, amely csökkenti a területi egyenlőtlenségeket Magyarországon. A Versenyképes Járások Program azt az elvet követi, hogy a helyben képződött iparűzésiadó-többletet helyben, az érintett járásban legfontosabbnak ítélt fejlesztésekre használják fel – hangsúlyozta dr. Navracsics Tibor.

Kép

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter kifejtette: ma még jelentős a fejlettségi szakadék az országon belül, hiszen Budapest az európai unió átlaga felett jóval, 156 százalékon teljesít, miközben az utána következő legfejlettebb régió, a közép-dunántúli 71 százalékon áll, és tudjuk, hogy a dél-dunántúli és a Dunán inneni térségek még ez alatt teljesítenek. Annak érdekében, hogy ez elmúlt 10-15 évben elindult felzárkózási folyamatok még dinamikusabbak legyenek, a Versenyképes Járások Program azt a célt szolgálja, hogy az iparűzésiadó-növekmény egy részéből, mintegy feléből már 2025-ben egy olyan területfejlesztési, pályázati alapot hozzunk létre, kínáljunk a járásoknak, önkormányzatoknak, amelyek révén a különböző térségi projektekhez, adott esetben hozzáadott támogatást kaphatnak. Ez különösen így van Békés vármegye esetében, hiszen az elképzelés az, hogy azon járások esetében, ahol az iparűzésiadó-növekmény 2025-ben vélhetően a 250 millió forintot nem éri el, ott a költségvetés kiegészíti ezt. Megyeszékhely központú járások esetében ez az összeghatár 500 millió forint.

Kép

Ha innen nézzük, Békés vármegye egyértelmű nyertese a Versenyképes Járások Programnak, hiszen a Békéscsabai Járás 500 millió, míg a többi járás 250 millió forinttal gazdálkodhat majd 2025-ben. Ezen összegek fejlesztési és üzemeltetési célokra egyaránt igényelhetőek. A legfontosabb cél az, hogy a Versenyképes Járások Program többlet segítséget jelentsen, biztosítson az önkormányzatoknak. A térségi projektek kidolgozása érdekében, mint döntés-előkészítő, javaslattevő testület, járási szinten fejlesztési fórumok jönnek létre. Ebben az adott járásban önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei kapnak helyet, elnöke alapesetben a vármegyei közgyűlés elnöke. Kivételt képez, ha a járásszékhely település megyei jogú város, ebben az esetben ugyanis a megyei jogú város polgármestere lesz a járási fejlesztési fórum elnöke, míg a vármegyei közgyűlés elnöke a fórum társelnöke. A vármegyei közgyűlés elnökének részvétele a fórumokban azért is indokolt, mert a területfejlesztési koncepciót a vármegyei közgyűlés dolgozta ki, fogadta el, annak megvalósításáért politikailag a közgyűlés elnöke felel. A fórum üléseire meghívják az országgyűlési képviselőket is – ismertette a részleteket dr. Navracsics Tibor.

Kép

Tegnap egyéni képviselői indítványt, törvényjavaslatot nyújtottam be az Országgyűlésben a polgármesteri és vármegyei közgyűlési elnöki illetmények, fizetések rendezése érdekében. Ha minden jól megy, jövő héten hétfőn kezdődhet el e törvény általános vitája – ismertette a vármegyei települések polgármestereinek részvételével megrendezett fórum másik fontos témáját a miniszter. A törvény lényege az, hogy a forintosított összegek helyett a jövőben arányszámot alkalmaznának a polgármesteri fizetések kiszámolásánál, alapul a nemzetgazdasági átlagkeresetet vennék. A jogszabály elfogadása esetén a jövőben az 500 lélekszám alatti települések esetében a polgármesterek bére a mindenkori nemzetgazdasági átlagkereset 1,25-szöröse lenne. 501-1500 lakosú település esetében a szorzószám 1,75 lenne, 1501-2000 lélekszám esetén a nemzetgazdasági átlagkereset kétszerese, 2001-5000 lélek között a szorzószám 2,25, 5001-10.000 lélek között 2,5-szöröse, 10.001-30.000 lakos esetén az átlagkereset háromszorosa, 30.000 felett a nemzetgazdasági átlagkereset 3,5-szöröse lenne. A főpolgármester fizetése a nemzetgazdasági átlagkereset hatszorosa lenne, a megyei jogú városok polgármesterei, illetve a fővárosi kerületek polgármesterei a nemzetgazdasági átlagkereset 4,5-szeresét, míg a vármegyei közgyűlések elnökei ezen összeg négyszeresét kapnák illetménykánt.

Kép

Dr. Navracsics Tibor elsőként dr. Takács Árpád főispánnal, illetve a járási hivatalvezetőkkel egyeztetett, majd Dankó Béla, Erdős Norbert, Herczeg Tamás és dr. Kovács József országgyűlési képviselővel, illetve Bányai Gáborral, a dél-alföldi régió gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosával tanácskozott. Délután a Békés vármegyei települések polgármesterivel osztotta meg gondolatait.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal