Békésben is elstartolt a munkavállalók és vállalatok termelékenységét javító program

2023.05.09. 14:51 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Békés vármegyében is elstartolt „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül” elnevezésű kiemelt projekt. Országosan 70 milliárd, Békés vármegyében mintegy 2,64 milliárd forint áll rendelkezésre – alapvetően – a munkavállalók képzésére és bértámogatásra e program keretében.

Kép
GINOP Plusz - dr. Zöld-Nagy Viktória helyettes államitikár

A koronavírus-járványt követően a magyar munkaerőpiac rekordidő alatt magához tért, igaz, struktúrájában változott. A foglalkoztatás hazánkban folyamatosan bővül, a munkanélküliségi ráta pedig csökken. A regisztrált álláskeresők száma a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen alacsony. Ma Magyarországon a gazdaságilag aktív korú lakosság 74 százaléka dolgozik – hangsúlyozta a kiemelt projekt Békés vármegyei nyitókonferenciáján dr. Zöld-Nagy Viktória. A kormányzat egyik kiemelt foglalkoztatáspolitikai célja ennek további bővítése: szeretnénk elérni, hogy 2030-ra az aktív korú népesség 85 százaléka dolgozzon. Ezen túlmenően a termelékenység, illetve a munkakörülmények javítása szintén fontos, s ehhez forrást kell biztosítani – nyomatékosította a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Kép
GINOP Plusz "A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül”

 

Dr. Zöld-Nagy Viktória kifejtette: az energiaválság ugyanakkor kedvezőtlen hatással volt a munkaerőpiaci folyamatok alakulására, és akad tennivaló még bőven a munkaerő mobilitásának növelése terén is. Leginkább a feldolgozó- és az építőiparból mintegy 40 ezer munkavállaló hiányzik – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal kiemelt partnerként tekint a gazdasági élet szereplőire, s a GINOP_PLUSZ programmal azonnali segítséget tudunk nyújtani a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a hatékonyság és a termelékenység növelése érdekében képezzék és fejlesszék dolgozóikat – mondta dr. Bódi Beáta.

Kép
GINOP PLUSZ - Szabó Géza és Bődi János

 

A kormányhivatal a munkaerőhiány kezelése érdekében öt évvel ezelőtt hívta életre a szakképzési munkacsoportját, egy évvel később pályaorientációs kerekasztalt alapított. Tavaly pedig – a műszaki közép- és felsőfokú szakképzés, illetve a mérnökképzés népszerűsítése érdekében – együttműködési megállapodást kötöttünk a Békéscsabai Szakképzési Centrummal és háromoldalú partnerségi szerződést a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a Gál Ferenc Egyetemmel – emlékeztetett a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója.

Kihívásokkal teli, nehéz világot élünk. A munkaerő versenyképességének legfőbb záloga a folyamatos képzés. Az is örömmel tölt el bennünket, hogy egyre több cég szeretne duális képzési hellyé válni – hangsúlyozta Bődi János, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke.

Kép
GINOP PLUSZ - dr. Bódi Beáta igazgató

 

Békés vármegyében is folyamatosan javul a foglalkoztatottság és csökken a munkanélküliek, illetve a közfoglalkoztatásban résztvevők száma. A legnagyobb foglalkoztató a feldolgozóipar és az utóbbi időben dinamikusan bővülő gépgyártás, gépipar – ismertette az aktuális munkaerőpiaci helyzetet Pántya Imre. A GINOP_PLUSZ_3.2.1-21-2021-00001 azonosítószámú projekt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetésével a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal kiemelt partnerségével, konzorciumban valósul meg. A program keretében mikro-, kis- és közvállalkozások, de nagyvállatok is pályázhatnak a foglalkoztatottak képzésére, a kieső munkaidőre bértámogatásra, projekt-előkészítési és projektmenedzsmenti feladatokra. Előbbiek legalább 3, míg a nagyvállalatok minimum 8 munkavállalóra vehetik igénybe a támogatást.

Kép
GINOP PLUSZ - „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül”

 

A mikro-, kis- és középvállalkozások maximum 75, míg a nagyvállalatok legfeljebb 150 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, a támogatás munkavállalónként – az előírt feltételek teljesítése esetén – 250-350 ezer forint lehet. A munkáltatóknak a képzésben résztvevők továbbfoglalkoztatását, illetve esetükben a béremelést kell vállalniuk. A Békés Vármegyei Kormányhivatal eddig két nagyvállalat és két kisvállalkozás részére állapított mg támogatást, így 551 foglalkoztatott képzése valósulhat meg. További két nagyvállalattal a szerződéskötés folyamatban van, ennek köszönhetően újabb 85 munkavállaló képzése körvonalazódik – részletezte a foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztály vezetője.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal