Élen jár a közigazgatási ismeretek oktatásában Békéscsaba

2024.06.17. 16:06 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A közigazgatási ismeretek oktatása érdekében háromoldalú együttműködési megállapodást kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Békéscsabai Tankerületi Központ, illetve a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium. Fontos, hogy a fiatalok az életbe kilépve tudják, mi a digitális állampolgárság, s melyek a mesterséges intelligencia előnyei és lehetséges veszélyei – hangzott el az újabb Békés vármegyei mintaprojektet ismertető sajtótájékoztatón.

Kép

Kiemelt fontosságú a kormányhivatal, a tankerület és a gimnázium életében is a mai együttműködési megállapodás, hiszen ez hosszú évekre meghatározza a testtartásunkat, s újabb lehetőséget biztosít Békés vármegyének – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. A háromoldalú együttműködés elsődleges célja az, hogy Békés vármegyében is meghonosodjon a közigazgatási ismeretek oktatása, a diákok átfogó képet kapjanak az állam működéséről és a közigazgatás tudományából. A hosszú távú cél, pedig a jogászképzés alapjainak megteremtése szűkebb pátriánkban – tette hozzá a főispán.

Kép

Dr. Takács Árpád kifejtette: az elmúlt évtizedben, gyökereiben változott meg a közigazgatás, a szakigazgatási szervek betagozódtak a kormányhivatal szervezetébe. A kormányhivatal, illetve a járási hivatalok mintegy 2.500 ügykörben, hatáskörben járnak el, évente mintegy 1 millió hatósági ügyet intéznek a kormánytisztviselők, s több mint egymillió ügyfél fordul meg a kormányhivatal ügyfélszolgálatain. A legjobb közigazgatási jogászok, a kormányhivatalban dolgoznak – fogalmazott dr. Takács Árpád. A közigazgatási ismeretek idéntől választható érettségi vizsgatárgy lett, s a képzés meghonosításával az utánpótlás biztosítását is segíteni szeretnénk. Egységes, egyenszilárd, reagálóképes, önreflexióra képes, nyitott, válságálló, válságkezelő, fegyelmezett, professzionális és fenntartható közigazgatásra van szükség. Az Oktatási Hivatallal együttműködve egy 60 órás pedagógus továbbképzés akkreditációját indítjuk el. Így a diákokat a kormányhivatal pedagógus végzettséggel is rendelkező munkatársai mellett a kormánytisztviselők által felkészített pedagógusok is oktatják a közigazgatási ismeretekre. Fontos lenne, hogy a vármegyéből minél több középfokú oktatási intézmény csatlakozzon a programhoz – nyomatékosította Békés vármegye főispánja.

Kép

Tankerületi fenntartású intézményben, az országban elsőként a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium falai között honosítják meg a közigazgatási ismeretek oktatását – hívta fel a figyelmet Hajnal Gabriella. A közigazgatási ismeretek nélkülözhetetlenek az életben. Fontos, hogy a fiatalok tudják, mi a digitális állampolgárság, s melyek a mesterséges intelligencia előnyei és lehetséges veszélyei. Az információs és kommunikációs technológiai eszközök révén az oktatás feltételei biztosítottak. Azt kívánom, hogy a tantárgy oktatása egy sikertörténet legyen – emelte ki a Klebelsberg Központ elnöke.

Az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium 1855 óta tölti be Békéscsabán a gimnázium szerepét – nyomatékosította Szabó László. Békés vármegye és Békéscsaba fejlődésének a kulcsa vagyunk, hiszen intézményünk az értelmiségi utánpótlás egyik legfontosabb bázisa. Az Andrássy az optimizmus márkája, mert nyitott és konstruktív iskola, s a nyitottság és az újdonság bizalmat szül. Az iskola feladata az útmutatás. Gyakorlatias tanulásközpont vagyunk, ahol a globális gondolkodás lokális cselekvéssel párosul, egy olyan városban, ahol a közigazgatás-szervező kormányhivatal, a fenntartó tankerületi központ és az értelmiségképző gimnázium együtt munkálkodva ad adekvát választ a jövő kihívásaira – mondta az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója.

Kép

A partnerségi szerződést dr. Takács Árpád főispán, Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója és Szabó László, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója látta el kézjegyével.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal