Első ízben rendeznek jótékonysági főzést a korababák megsegítéséért

2023.05.11. 18:30 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A Gyulai Pálinkafesztivál egyik kísérőrendezvényeként, hagyományteremtő szándékkal első ízben rendezik meg a „Főzz és segíts!” elnevezésű jótékonysági főzést április 28-án a gyulai vár tövében, a rondella körüli területen. A rendezvény fővédnöke Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár. A jótékonysági főzés teljes bevételét a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány támogatására ajánlották fel a szervezők – derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kép
dr. Takács Árpád főispán

Egyszerre szolgálja a közjót, a közösségépítést, a nemzeti összetartozás és az identitástudat erősítését, illetve a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány áldozatos tevékenységének segítését, vagyis a korababák életesélyeinek javítását a Gyulai Pálinkafesztivál égisze alatt első alkalommal megrendezendő Főzz és segíts! jótékonysági főzés, amelyen idén meghívásos alapon 30 csapat vesz részt – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. A csapatok által befizetett nevezési díj, 1 millió 500 ezer forint teljes egészében a koraszülöttmentő alapítvány munkáját segíti. Ezzel párhuzamosan május 11-étől két hónapon keresztül a https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2955 felületen egy online közösségi adománygyűjtést indítottunk útjára. Nem titkolt célunk, hogy a jótékonysági főzésen résztvevő csapatok által befizetett nevezési díjakból befolyó összegnek megfelelő nagyságrendű támogatást szeretnénk ezen a felületen is összegyűjteni a magánadományok révén, s így összességében hárommillió forinttal támogatnánk a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány működését, munkásságát – nyomatékosította a főispán.

Kép
"Főzz és segíts!" indexkép

A teljesség igénye nélkül: a szakképzési centrumok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezete és Gyula Város Önkormányzata csapata is részt vesz a rendezvényen. A jótékonysági főzés az élet tiszteletét hirdeti. Az a nemzet, amelyik a gyerekekbe fektet a jövőbe fektet, legyen május 28-a a viharsarki korababák napja, és a korababákat nevelő családokat is várjuk a rendezvényre, ahol vendégül látjuk a csapatok által elkészített krumplipaprikással – tette hozzá dr. Takács Árpád. A főispán kifejtette: a kormányhivatal három esztendeje rendezi meg a Fuss és segíts! jótékonysági futóversenyt, ennek mintájára született meg a Főzz és segíts! ötlete, illetve a Gyűjts és segíts! karitatív rendezvény elképzelése is.

Kép
"Főzz és segíts!" csoportkép

A rendezvény a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága, a Gyulai Pálinkafesztivál szervezői, illetve a Civilek az Egészségturizmusért és Kulturális Örökségünk Megóvásáért Alapítvány szervezésében valósul meg.

Cégcsoportunk és a Gyulai Pálinkafesztivált szervező csapat fontosnak tartja az önzetlen segítségnyújtást, a jószolgálatot – fogalmazott Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál fesztiváligazgatója.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága elkötelezett a jótékonysági rendezvények támogatásában, s külön örömmel tölt el, hogy a vármegyei termelők alapanyagaiból főznek a résztvevő csapatok – mondta Kozsuch Kornél, a NAK Békés vármegyei elnöke.

Kép
Prohászka Béla, dr. Takács Árpád főispán, Kozsuch Kornél, Bora Imre

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, nevéhez híven a hungarikumok elkötelezett népszerűsítője. Ezért is örömteli, hogy a csapatok helyi alapanyagokból, a hungarikummá nemesedett gyulai kolbásszal paprikás krumplit készítenek – hangsúlyozta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal