Elstartolt a „Háztájit az asztalra!” nevű Békés vármegyei gasztroprojekt

2023.04.18. 15:05 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A helyi termékek népszerűsítésének előmozdítása, illetve a vármegyei alapanyagok, élelmiszerek piacra segítésének, fogyasztásának ösztönzése érdekében csatlakozott az „Én is hazait vásárolok!” elnevezésű országos kampányhoz Békés vármegye is. A kormányhivatal, az agrárgazdasági kamara, illetve a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége mindezt még meg is fejelte Békésben, s „Háztájit az asztalra!” elnevezéssel Penates-védjegyprogramot hirdetett a vendéglátóhelyeknek.

Kép
Háztájit az asztalra - gasztroprojekt indexkép, dr. Takács Árpád főispán, Kozsuch Kornél, Prohászka Béla

Mindezt kedden délelőtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatósága Csaba utcai székházában megtartott sajtótájékoztatón jelentette be dr. Takács Árpád főispán, Kozsuch Kornél, a NAK Békés vármegyei elnöke, illetve Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke.

Az értékmegőrzés jegyében két esztendővel ezelőtt határoztuk el, hogy létrehozzuk a Békés vármegyei közfoglalkoztatási értéktárat, amelyet tavaly szeptemberben mutattunk be. Ennek következő lépcsője az, hogy a mezőgazdasági programelem keretében megtermelt, előállított alapanyagokat, élelmiszereket szeretnénk piacra juttatni, minél szélesebb körben megismertetni a Penates-védjegyprogramhoz csatlakozó vendéglátóhelyek közreműködésével – hangsúlyozta dr. Takács Árpád.

Kép
Háztájit az asztalra - gasztroprojekt kép1

A járási startmunka mintaprogramok, a hosszabb időtartamú, valamint az országos közfoglalkoztatási programok keretében Békés vármegyében idén legkevesebb 4462 személy vehet részt az értékteremtő közfoglalkoztatásban, s ehhez a kormány 7,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A közfoglalkoztatási programban a vármegye 7 járásából 61 település vesz részt, mezőgazdasági programelemet 54 települési önkormányzat működtet. A helyi sajátosságokra épülő programelem keretében nagyon sok termelő- és feldolgozóüzem jött létre a vármegyében, amelyek közül több önjáróvá vált, megáll a saját lábán, ám továbbra is támogatnunk kell a piacszerzésben, az előállított termékek, élelmiszerek piacra juttatásában – indokolta meg az ötlet megszületését a főispán.

Kép
Háztájit az asztalra - gasztroprojekt kép2

A NAK Békés Vármegyei Igazgatóságának fontos a helyi termelők támogatása, a háztáji termékek népszerűsítése, azok fogyasztásának ösztönzése – nyomatékosította Kozsuch Kornél. Ez kettős célt szolgál, hiszen túl azon, hogy a vármegye gazdaságát erősítjük, megvalósulhat a rövid élelmiszerlánc, a helyben felhasznált, szállításmentes alapanyag a károsanyag-kibocsátásra is kedvező hatással van, tehát az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is hozzájárulunk – tette hozzá a NAK vármegyei elnöke.

A vendéglátás alapvetően élmény, amelyhez minőségi, helyi alapanyagokra van szükség. Éppen ezért fontos, hogy a vendéglátóhelyek ne messziről szállított alapanyagokból, élelmiszerekből dolgozzanak, hanem ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, friss, zamatos helyi alapanyagokból előállított étkeket, élelmet kínáljanak – emelt ki Prohászka Béla. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége azért örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen számunkra kiemelten fontos, hogy Békés vármegye gasztronómiai szempontból is kívánatos élményt nyújtson az ide látogatóknak – tette hozzá a szövetség alelnöke. Prohászka Béla azt is elmondta, hogy a vendéglátóhelyek tulajdonosai, üzemeltetői mellett a fesztiválszervezőkre is számítanak, hiszen a fesztiválok nagy vonzerővel bírnak.

Kép
Háztájit az asztalra - gasztroprojekt, Prohászka Béla, Kozsuch Kornél, dr. Takács Árpád főispán

A program első lépéseként a NAK a vármegyei teljes termékpalettát feltérképező, összegző gasztrokatasztert készít. Ennek birtokában a kínálatot összekapcsolják a kereslettel, vagyis a vendéglátóhelyekkel, akiket a Békés Vármegyei Penates-Védjegyprogram keretében a helyi, vármegyei alapanyagok, élelmiszerek felhasználására ösztönöznek. A cél az, hogy a gasztroélményeket összekapcsolják a felelősséggel és fenntarthatósággal előállított helybeli termékekkel. A kamarai védjegyprogramhoz éttermek, vendéglők, bisztrók, tájjellegű speciális hazai csárdák, szállodák, falusi szálláshelyek, apartmanok, cukrászdák, kávéházak, kávézók és catering szolgáltatók egyaránt csatlakozhatnak, akik majd arany, ezüst és bronz minősítést nyerhetnek el. Az arany minősítési kategóriában – egy éven keresztül – legalább 5, az ezüstben legkevesebb 4, míg a bronzban minimum 3 helyi alapanyag kell, hogy szerepeljen a kínálati palettán. A kamarai védjegyprogramhoz a csatlakozás önkéntes, a minősítés ingyenes. (A részvételhez, a kamarai védjegyprogram elnyeréséhez szükséges letölthető nyilatkozat, adatlap és minősítő szempontrendszer a NAK oldalán lesz elérhető.) A vendéglátóhelyek minden esztendő június 30-áig jelentkezhetnek a programba, a minősítés július 15. és augusztus 20. között zajlik, az okleveleket pedig szeptemberben adják át.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal