„Főzz és segíts!" – jótékonysági farsangi forgatag lesz a CsabaParkban

2024.01.19. 19:21 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A farsang jegyében süt, főz és jótékonykodik január 25-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a CsabaParkban a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatóságával, több települési önkormányzattal, illetve a Békés vármegyei nemzetiségek képviselőivel karöltve – jelentette be dr. Takács Árpád főispán a kormányhivatalban, péntek délután tartott sajtótájékoztatón.

Kép
Kozsuch Kornél, Dr. Takács Árpád, Prohászka Béla

Vidék, gasztronómia, hagyományok, közös programok, összetartozás, önzetlen segítségnyújtás, öröm – sorolta a kulcsszavakat dr. Takács Árpád. A sajtótájékoztatón a főispán és Kozsuch Kornél, a NAK Békés vármegyei elnöke a mögöttünk hagyott esztendő agráriummal kapcsolatos legfontosabb vármegyei adatait, tudnivalóit is ismertette.

2023 a vármegyébe érkezett agrártámogatások tekintetében a rekordok éve volt. A benyújtott egységes kérelmek alapján mintegy 14 ezer gazdálkodó 99,3 milliárd forint támogatásban részesült. A tavalyi esztendőt megelőző két évben ez az összeg 63 milliárdra rúgott – hangsúlyozta dr. Takács Árpád.

Kép
Prohászka Béla

A közvetlen támogatások jogcímén 2023-ban 45 milliárd, a vidékfejlesztési jogcímekben 40,7 milliárd forintot fizettek ki vármegyénk gazdálkodóinak. Ezen felül 12,5 milliárd forint nemzeti támogatás, s 889 millió forint belpiaci intézkedés érkezett még a békési gazdáknak. A békési gazdák egyre profibban, hatékonyabban hívják le a különböző támogatásokat, forrásokat, s ebben a falugazdász-hálózatnak is elévülhetetlen érdemei vannak – ismertette a részleteket a főispán. Tavalyelőtt történelmi aszály sújtotta szűkebb pátriánkat, s ez a számokban is visszaköszönt: 2022-ben ugyanis 7.292 kárbejelentés érkezett, ami 34.136 parcellát és több mint 205 ezer hektárt, vagyis a megye termőterületének megközelítőleg a felét érintette. Tavaly, a lényegesen kedvezőbb időjárásnak köszönhetően csak 577 kárenyhítési kérelem érkezett, s a termőterület nagysága jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól, alig haladta meg a 13 ezer hektárt. A kormányhivatal által működtetett vetőmag-laboratórium három vármegye gazdálkodóit, termelőit szolgálja, kollégáink tavaly 22.155 vizsgálatot végeztek. Rizsfonálféreg vizsgálatot – az országban egyedüliként – csak a Békés vármegyében végeznek. A vármegyében előállított és fémzárolt vetőmag az országos mennyiség 40 százalékát adja. Élelmiszerbiztonsági, fogyasztóvédelmi és gyámügyi kérdésekben a Békés Vármegyei Kormányhivatal továbbra se ismer pardont, maximálisan betartatjuk a vonatkozó jogszabályokat – nyomatékosította dr. Takács Árpád. Az iskolatej programra 207 millió, az iskolagyümölcs programra 44 millió forint támogatás érkezett a vármegyébe. Békésben 59 engedélyköteles élelmiszer-előállító üzem működik, ebből tizenhat vágóhíd. Az élelmiszerlánc-felügyelet alapvető célja a megbízható forrásból származó, nyomon követhető, egészséges élelmiszer biztosítása, a vármegye vállalkozásai tavaly az Európai Unió tagországaiba több mint 20 ezer tonna állati eredetű élelmiszert exportáltak. A termőföldek fokozott védelme, megfelelő hasznosítása továbbra is kiemelt cél, tavaly a vármegye termőterületeinek 17 százalékán végeztünk határszemlét – tette hozzá a főispán.

Kép
Kozsuch Kornél, Dr. Takács Árpád, Prohászka Béla

Dr. Takács Árpád kifejtette: a január 25-én „Főzz és segíts!” – farsangi forgatag/Vidék, gasztronómia, hagyományok elnevezésű rendezvény egyik nóvuma az lesz, hogy egy időben, egy helyen mutatkozik be a kormányhivatal, a NAK vármegyei szervezete, több települési önkormányzat s a CsabaParkban kialakított interaktív látványfőző szigeten Békés vármegye hat nemzetisége is ízelítőt ad gasztrokulturális különlegességeiből. A rendezvénnyel egyidejűleg, a Pálinkamúzeumban pedig évindító agrárvidékfejlesztési és élelmiszerlánc-biztonsági tanácskozást szervez a kormányhivatal.

Örömmel veszünk részt a „Főzz és segíts!” – farsangi forgatag rendezvényen, s büszkeséggel tölt el, hogy a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű program keretében, Békés vármegyei gazdálkodók által adományozott búzából őrölt finomlisztből készül a farsangi fánk, amelyet a szociális intézmények lakói fogyasztanak el – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. A tavalyi esztendő csapadékellátottsága kedvezett a mezőgazdasági termelőknek, s a termésátlagok, hozamok is jól alakultak, de sajnos ehhez nem túl kedvező felvásárlási ár társult. A tavaly indult új közös agrárpolitika (KAP) folyamatos megismertetésében is együttműködtünk a kormányhivatallal, 37 helyszínen találkoztunk vármegyénk gazdálkodóival. Részint ennek és a falugazdász-hálózatnak is köszönhető a sikeres, eredményes kérelembenyújtás, hiszen a mintegy 14 ezer egységes kérelemből 8.600-at a falugazdászokon keresztül nyújtottak be a Békés vármegyei gazdálkodók – tudatta a NAK Békés vármegyei elnöke.

Kép
Kozsuch Kornél, Dr. Takács Árpád, Prohászka Béla

Ötven kilogramm lisztből, 25 liter tej, 4 kiló élesztő, 10 kilogramm vaj, 300 tojássárgája, fél liter sütőrum, 30 liter étolaj, 1 kiló kristálycukor, 2 kilogramm citrom reszelt héja, 20 kiló baracklekvár és mintegy 4 kilogramm porcukor felhasználásával készül farsangi fánk a CsabaParkban csütörtökön – ismertette a részleteket Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke kifejtette: az önkormányzatok mellett Békés vármegye hat nemzetiségének képviselői is a tűzhely mellé állnak, s ínycsiklandó nemzetiségi és farsangi ételkölteményeket komponálnak.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal