Gyula és Békés vármegye az idei Utazás Kiállítás belföldi díszvendége

2024.01.11. 17:01 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Ezerarcú kalandra várjuk a Kárpát-medence szívében! – ez a mottója annak, hogy Gyula város, illetve Békés vármegye lesz a 46. Utazás Kiállítás belföldi díszvendége. A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban február 22-25. között megrendezendő rangos turisztikai seregszemle kiváló lehetőséget teremt a bemutatkozásra, a vármegye értékeinek megismertetésére, népszerűsítésére – hangzott el a rendezvénnyel kapcsolatos Békés vármegyei sajtótájékoztatón, csütörtökön a kormányhivatalban.

Kép
dr. Takács Árpád, dr. Görgényi Ernő, Szarvas Péter

Nem az ország szélén, hanem az Isten tenyerén élünk, ezt szeretnénk leginkább tudatosítani. Varázslatos természeti kincseinket és épített örökségünket, a vármegyében élő hat nemzetiség kulturális, gasztronómiai értékeit, a vármegye, sőt az ország határain túlmutató közösségi rendezvényeinket, fesztiváljainkat is igyekszünk bemutatni, népszerűsíteni az utazás kiállításon – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. A megye turisztikai zászlóshajójának számító Gyula mellett Békéscsaba, Szarvas, Gyomaendrőd, Orosháza, Békés önkormányzatával, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Körös Maros Nemzeti Parkkal, a turizmusban érintett és érdekelt civil szervezetekkel, mintegy 19-20 partnerrel működünk együtt a rendezvény sikeressége érdekében.

Kép

Az Alföld Slow Egyesületen keresztül pedig a vármegye kisebb települései is meg tudják mutatni magukat és értékeiket. A kormányhivatal a közfoglalkoztatási értéktárat is elviszi az utazás kiállításra – ismertette a részleteket Békés vármegye főispánja. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Komoróczki Aliz vezetésével az egységes arculat megteremtése, a sikeres és eredményes szereplés megvalósítása érdekében munkacsoportot hoztunk létre. A turizmusfejlesztés terén is együtt kell gondolkodnunk, csapatként kell működnünk – tette hozzá dr. Takács Árpád.
A vármegyei vendégéjszakák több mint felét Gyulán töltik el, így egyáltalán nem véletlen, hogy a fürdőváros, mint hívószó szerepel az utazási kiállítás kínálatában – nyomatékosította dr. Orosz Tivadar. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette: a turizmusnak fontos szerepe van a gazdaságfejlesztésben, a romániai turisták pedig fizetőképes keresletet jelentenek.

Kép
Zalai Mihály, Komoróczki Alíz, Orosz Tivadar, dr. Takács Árpád, dr. Görgényi Ernő, Szarvas Péter, dr. Melis János

A korábban soha nem látott széleskörű összefogás a vármegye turizmusfejlesztését szolgálja – hívta fel a figyelmet Zalai Mihály. A vármegyei értéktár gazdájaként az önkormányzat az „Utazó értéktárral” színesíti az Utazás kiállítást – tudatta a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke.
A vendégéjszakák számában Gyula elérte, sőt meg is haladta a koronavírus-járvány előtti csúcsév számait – ismertette dr. Görgényi Ernő. Míg 2019-ben 579.830 vendégéjszakát regisztráltak a városban, a tavalyi szám elérte a 600 ezret. A turizmus a hazaszeretet egyfajta megnyilvánulása. A 46. Utazás Kiállításon való részvétel komoly üzleti értékkel bíró megjelenés – hangsúlyozta Gyula város polgármestere.

Kép
dr. Takács Árpád, Komoróczki Alíz, Szarvas Péter, dr. Görgényi Ernő

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kifejtette: a vendégek jelenleg leginkább a minőségi szolgáltatásokat, illetve a kulturális- és aktív turisztikai lehetőségeket keresik. Véleménye szerint mindegyik terén jól áll a vármegye. Elmondta, Békéscsaba a vásáron főként a kormányzati támogatásból megvalósított Wenckheim-kerékpárutat, a Munkácsy kulturális negyedet, valamint a csabai kolbászfesztivált szeretné propagálni a rendezvényen, de igyekeznek bemutatni a sportturizmus terén lévő lehetőségeket is.
Szarvas eddig 44 alkalommal képviseltette magát az utazás kiállításon, s mindösszesen egy ízben nem vett részt a rangos seregszemlén. A városban tavaly 132 ezer vendégéjszakát töltöttek el, a szarvasi attrakciók széles körben ismertek, de még érdekesebbek és értékesebbek lehetnek, ha összekapcsolódnak más vármegyei értékekkel – taglalta dr. Melis János, Szarvas címzetes főjegyzője.

Kép
dr. Takács Árpád, Orosz Tivadar

Gyula város és Békés vármegye a 46. Utazás Kiállítás belföldi díszvendégeként legkevesebb 100 négyzetméteres standon mutatkozhat be a résztvevők, a szakemberek előtt. A díszvendég státusz nagy értékű médiacsomagot, folyamatos megjelenést biztosít. Dr. Takács Árpád főispán fővédnökként segíti a vármegyei részvételt előkészítő bizottság munkáját – mondta Komoróczki Aliz. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, a kiállításra létrehozott vármegyei munkacsoport vezetője kifejtette: kiemelten fókuszálnak az aktív turizmusra, amely során meg tudják mutatni egyebek mellett a gyalogos- és kerekpáros túraútvonalakat, a vármegyei kastélyokat; a Körösök és a holtágak vidékét, a horgász-, vadász-, agro- és lovasturizmust is ki tudják emelni.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal