Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Hetedízben ünnepelték a Gyulai Felsőoktatás Napját

2024.02.01. 16:34 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A Gál Ferenc Egyetem és Gyula város önkormányzata immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Gyulai Felsőoktatás Napját. Ezen apropóból „A jövő megkezdődött – A mesterséges intelligencia szerepe mindennapi életünkben” elnevezéssel rendeztek tudományos tanácskozást a városháza dísztermében.

Kép

A negyedik ipari forradalomról úgy tanulnak majd az utánunk jövő generációk, mint mi tanultunk az elsőről. A ma gőzgépe viszont a mesterséges intelligencia (MI), elektromos izzója pedig a digitalizáció, amit nem érdekel a tradíció, csakis az innováció – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Takács Árpád. A jövő – miként azt a tanácskozás címében a szervezők is jelezték – valóban megkezdődött, a kérdés csak az, hogy mikor. Hiszen az Esti Hírlap 1959 januárjában adott hírt arról, hogy elkészült az első hazai elektroncsöves számítógép, az M-3. A mesterséges intelligencia szorosan összefügg az emberiség jövőjével, s csak azok a nemzetek lesznek sikeresek, amelyek tudnak alkalmazkodni, felzárkózni, reagálni, védekezni. Válságálló és válságkezelő, felelős és fenntartható közigazgatásra, gazdaságra, oktatásra van szükség – nyomatékosította a főispán.

Kép

A tudománynak iránytűnek kell lennie, s a teremtett világ valóságára kell, hogy fókuszáljon, annak megértését segítse. Az előrejelzések szerint 2024-ben a mesterséges intelligencia alkalmazásának legnagyobb nyertesei a technológiai ágazaton kívüli vállalatok lesznek, mivel a költségek csökkentése és a termelékenység növelése érdekében komolyan elkezdik a MI-megoldások bevezetését. A magyar cégek is egyre nagyobb arányban alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, a közigazgatásba pedig egyszerűen berobbant – mondta dr. Takács Árpád. Mi Békés vármegyében akarjuk a sikert, mi vagyunk a jövő nemzeti csapata, s a jövőt itt, Békés vármegyében is írják – tette hozzá a főispán.

Az Isten nem szolgának, hanem partnernek teremtette az embert, aki a transzcendentálison keresztül kapcsolatba léphet teremtőjével. Erre a sport, a tudomány és a művészet egyaránt lehetőséget teremt, terek biztosít – fogalmazott dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Kép

Nemcsak a Gál Ferenc Egyetem, de Gyula város és Békés vármegye kiemelkedő eseménye is a Gyulai Felsőoktatás Napja – hívta fel a figyelmet prof. dr. Dux László. A tudományos kutatás azt jelenti, hogy látni, amit mindenki látott és arra gondolni, amit még senki sem gondolt – idézte Szent-Györgyi Albert gondolatait a Gál Ferenc Egyetem rektora. Majd II. Szent János Pál pápa Fides et ratio enciklikájának vezérgondolatát ismertetve kifejtette: az ember a tudományra teremtetett.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a gyulai ápolás, illetve a felsőoktatás történetéből villantott fel jeles dátumokat, mérföldköveket.

Kép

Túl azon, hogy a Gyulai Felsőoktatás Napja egy jeles ünnep, kiállás amellett, hogy szükséges és életképes a felsőoktatás Gyulán – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő, aki a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, a Gál Ferenc Egyetem fenntartójának is köszönetet mondott. A tudomány folyamatosan változik, de ez a változás nem öncélú, vannak erkölcsi, etikai alapjai, amelyeken fejlődik a tudomány. „A legtöbbet azok az emberek árthatnak a társadalomnak, akiknek nagy tudásuk van, de erkölcsük nincsen. Az ilyenek azon törik magukat, hogy az atombomba pusztító hatását fejlesszék. Arra, hogy a fizikatudásommal az atomreaktort tegyem biztonságosabbá, vagy pedig pusztító fegyvert fejlesszek, a kvantummechanika-könyvekben nem találok választ. Kizárólag az erkölcstan ad rá feleletet” – idézte Farkas István piarista szerzetes szavait a polgármester, aki a mesterséges intelligencia felelőtlen használatában rejlő kockázati tényezőkre is figyelmeztetett.

Kép

Az orvoslásban, a gyógyításban is segít a mesterséges intelligencia. A vármegyei központi kórház szorosan együttműködik a Gál Ferenc Egyetemmel a szakemberképzésben – mondta dr. Becsei László. A Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa elmondta: a mesterséges intelligencia egy új reneszánszt, felvilágosodást hozhat, magában hordozza az egészségügyi ellátás forradalmasításának lehetőségét. A tudományos közösséget is megosztja az a tény, hogy az MI új ipari forradalom, vagy akár az emberiség pusztulását is okozhatja – tette hozzá a főorvos.

Kép

Dr. Wernigg Róbert, az Országos Kórházi Főigazgatóság főosztályvezetője A mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek az orvostudományban címmel, dr. Piros Attila címzetes rendőr dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatója pedig Digitális valóság, virtuális realitás címmel tartott előadást. Dr. Ruzsa János adjunktus, a Békés Vármegyei Központi Kórház intervenciós kardiológusa A mesterséges intelligencia alkalmazása az invazív kardiológiában témában tartott előadást.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal