Közös érték az egészség program 2023 első félévben

2023.07.31. 15:20 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Egészségügyi programokban gazdag félévet zárt a vöröskereszttel együttműködő Békés Vármegyei Kormányhivatal.

A Magyar Vöröskereszttel kötött együttműködés keretében az önkéntes véradók részére kínáljuk egészségkockázat becslését célzó szolgáltatásainkat (testsúly, testtömeg-index, testzsír%, derék/csípő hányados, vércukorszint, kilélegzett levegő CO-tartalma, vér O2%, vérnyomás, pulzus). Bemutatjuk a legújabb újraélesztési protokollt, illetve lehetőséget biztosítunk annak kipróbálására az ambu-baba segítségével. A dohányzó babát is visszük a programokra, melyen a dohányzás káros hatásait szemléltetjük. Az első félévben 50 szűrés során 6 alkalommal szűrtünk ki magas vérnyomást, 8 alkalommal 100 feletti pulzust és 5 alkalommal 10ppm feletti CO értéket.

Májusban Kormánytisztviselői Véradó Hetet szerveztünk 3 helyszínen (Békéscsaba, Gyula, Orosháza), összesen 16 alkalommal. A Kormánytisztviselői Véradó Hét keretében egészségkockázat becslésre nem került sor.

2023 első félévében 6 iskolai programon (8 alkalom), 3 munkahelyi programon (17 alkalom) és 8 települési rendezvényen (10 alkalom) vettünk részt. Ezeken a rendezvényeken elsősorban a gyerekeket célozzuk meg az egészséges életmódot népszerűsítő interaktív játékainkkal, pl. kirakók, memóriajátékok, keresztrejtvények, szókeresők, logikai és ügyességi játékok különböző témákban (legális és illegális drogok, környezetvédelem, személyi higiéné, táplálkozás, elsősegélynyújtás, stb.). Nagyon népszerűek a személyi higiéné programelemek (kézmosás, szupertüsszencs, fogmosás), az okostányér, a módosult tudatállapotot szimuláló szemüvegek. Felső tagozatosoknak és középiskolásoknak bemutatjuk a legújabb újraélesztési protokollt, illetve lehetőséget biztosítunk annak kipróbálására az ambu-baba segítségével. A dohányzó babát is visszük a programokra, melyen a dohányzás káros hatásait szemléltetjük. Az első félévben 661 tanuló vett részt a programokon.

Felnőtteknek ezeken az alkalmakon az egészség-kockázat becslést is felkínáltuk. A települési rendezvényeken a 454 egészségkockázat becslés során 88 esetben (19%) azonosítottunk magas kockázatot (34 alkalommal szűrtünk ki 160/100 Hgmm feletti vérnyomást, 30 alkalommal 100 feletti pulzust, 3 alkalommal magas (10 feletti) vércukorszintet és 19 alkalommal 10ppm feletti CO értéket). A kiszűrt személyeket minden alkalommal háziorvoshoz irányítjuk, a helyszínen tisztázzuk a felmerülő kérdéseket, illetve az egészséges életmódra vonatkozóan látjuk el tanácsokkal az érdeklődőket.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal