Megnyitotta kapuit az eleki kormányablak

2023.03.09. 16:24 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Több mint bruttó ötvenmillió forintos beruházás eredményeképpen négy munkaállomásos kormányablakká „alakult” a korábbi okmányiroda Eleken. Így a kormányablakok száma Békés vármegyében 17-re, országosan immáron 315-re emelkedett. A korszerű, jól működő közigazgatás gazdasági versenyképességi tényező – hangsúlyozta az eleki kormányablak ünnepélyes átadóján dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Kép
Elek KAB átadó - dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. György István államtitkár, dr. Takács Árpád főispán

A kiegyezés óta nem volt olyan volumenű fejlesztés a közigazgatásban, mint amit az Orbán kormány 2011-től kezdődően napjainkig megvalósított. Folyamatos építkezést, megújulást tapasztalhattak az ügyfelek, s ennek köszönhetően egyszerűbbé, gyorsabbá, hatékonyabbá vált az ügyintézés – szólt a közigazgatás reformjáról beszédében dr. György István.

A kormány mindent megtett, megtesz a fejlesztések érdekében, ezt mi sem bizonyítja hívebben, mint hogy hazánk az elmúlt években rendre az európai átlagnál, mintegy 2 százalékkal magasabb GDP-növekedést produkált. A foglalkoztatottak száma napjainkra meghaladja a 4,7 milliót, míg tíz esztendővel ezelőtt mindösszesen 3,7 millióan dolgoztak hazánkban. A kormányhivatalokba 17 szakigazgatási szervet integráltak, s mintegy vármegyei minisztériumokként működnek, hiszen a közigazgatási hatósági ügyek 80 százalékában eljárnak.

Kép
dr. György István államtitkár

A kormányablakokban több mint 2500 ügytípusban lehet eljárást kezdeményezni, míg korábban az okmányirodákban csak 29 fajta ügyet lehetett intézni. A kormányablakok egységes arculattal, jó informatikai felszereltséggel és megfelelően képzett kollégákkal szolgálják az ügyfeleket, az államigazgatási ügyek intézését egy teljesen más dimenzióba helyezték a korábbiakhoz képest. 2019 volt a csúcsév, akkor országosan ugyanis 14,6 millió ügyfél fordult meg a kormányablakokban. Tavaly csak a közigazgatási szünet miatt volt alacsonyabb ez a szám, de 2022-ben is 15,7 millió ügyet indítottak el ott az állampolgárok. Országszerte már csak 12 okmányiroda van, amit kormányablakká kell alakítani, a közigazgatás átfogó reformja, fejlesztése folytatódik. Még idén tavasszal átadjuk a battonyai kormányablakot is – nyomatékosította az államtitkár.

Kép
Elek KAB átadó kép2

Egy álom valósult meg az eleki kormányablak megszületésével a közös önkormányzati hivatalban – mondta köszöntőjében dr. Kovács József. A négynemzetiségű város mintegy 4700 lakosának, valamint a környező településeken: Kétegyházán, Lőkösházán élőknek, összesen mintegy tízezer embernek került elérhető közelségbe a korszerű, modern közigazgatás, vált egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá ez által az ügyintézés – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. A kormányablakokban olyan ügyeket is el lehet intézni, amelyekért korábban a régióközpontokba, a megyeszékhelyekre vagy akár Budapestre kellett utazni – mondta dr. Kovács József. Az országgyűlési képviselő a vármegyei és főispáni rendszer visszaállításával kapcsolatos kritikus hangokra reagálva megjegyezte, vissza kell térnünk múltunkhoz, gyökereinkhez, történelmünkhöz. Ha a múlt előtt tisztelgünk, a jelenen keresztül a jövőt építjük – tette hozzá.

Kép
Elek KAB átadó kép3

Az ünnepélyes szalagátvágást követően dr. György István államtitkár, dr. Takács Árpád főispán és Szelezsán György polgármester az első ügyfelet, a helybeli Kotroczó Istvánt és feleségét is köszöntötte. Kotroczóné Czinanó Ilona elmondta: másodszülött gyermekük, az alig több mint egyhónapos István Ábel keresztnevű kisfiuk első személyazonosító igazolványát jöttek intézni, s a legmesszebbmenőkig elégedett a kormányablakban dolgozó kormánytisztviselők munkájával, hozzáállásával.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal