Megnyitotta kapuit a battonyai kormányablak

2023.05.04. 16:00 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Több mint száznegyvenmillió forintos beruházás eredményeképpen három munkaállomásos kormányablakká alakult a korábbi okmányiroda Battonyán. Így a kormányablakok száma Békés vármegyében 18-ra emelkedett. Az ország lakosságának 68 százaléka olyan településen él, ahol van kormányablak, s 12 kilométeren belül minden állampolgár eléri a kormányablakok nyújtotta korszerű közigazgatási szolgáltatásokat – hangsúlyozta a battonyai kormányablak ünnepélyes átadóján dr. György István államtitkár.

Kép
Battonya KAB átadó indexkép - Erdős Norbert országgyűlési képviselő, dr. György István államtitkár, dr. Takács Árpád főispán

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kifejtette: a kormányablakok óriási minőségi váltást hoztak a közigazgatásban, s ezt az ügyfél-elégedettségi mutatók is igazolják, hiszen az állampolgárok több mint 80 százaléka kifejezetten elégedett a kormányablakokban folyó munkával, ügyintézéssel. Ma a kormányablakokban több mint 2500 ügytípusban lehet eljárást kezdeményezni, míg a 2011-ben létrehozott 29, első generációs kormányablakokban csak 29 fajta ügyet lehetett intézni. Érdekesség az is, hogy az intézhető ügyek dandárját, mintegy 75-80 százalékát mindössze 15-18 ügytípus adja. A kormányablakok egységes arculattal, jó informatikai felszereltséggel és megfelelően képzett kollégákkal szolgálják az ügyfeleket, az államigazgatási ügyek intézését egy teljesen más dimenzióba helyezték a korábbiakhoz képest. Az informatikai fejlesztések terén még teendőink, de a Digitális Magyarország Ügynökséggel és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-ével együttműködve azon dolgozunk, hogy a kormányablakok a 21. század informatikai kihívásainak is meg tudjanak felelni – emelte ki dr. György István.

Kép
Battonya KAB átadó - dr. György István államtitkár

 

A kormányablakok életében 2019 volt a csúcsév, akkor országosan ugyanis 14,6 millió ügyfél fordult meg a kormányablakokban. Tavaly csak a közigazgatási szünet miatt volt alacsonyabb ez a szám, de 2022-ben is 15,7 millió ügyet indítottak el ott az állampolgárok. Országszerte már kevesebb mint 10 okmányiroda van, amit kormányablakká kell alakítani, a közigazgatás átfogó reformja, fejlesztése folytatódik. A kormányablakok rendszerének folyamatos fejlesztése emellett a lakossági és céges igényekre reagálva gépjárműügyintézési-pontok hálózatát is elkezdtük építeni – nyomatékosította az államtitkár. A közigazgatási szolgáltatások minőségének javítása a vidék fejlesztésén túlmenően népességmegtartó erővel is bír – mondta dr. György István.

Kép
Battonya KAB átadó - Erdős Norbert országgyűlési képviselő

 

– Battonya a történelmi Csanád vármegye egy régi, dicső városa, s bár kevesen tudják, Csanád vármegye nagyobb része ma Békés vármegyéhez tartozik. A trianoni békediktátum nem csak a határon túlra szakított nemzettestvéreinket sújtotta, de a döntés következtében a mai Magyarországon perifériára kerülteket is hátrányosan érintette – tett történelmi kitekintést beszédében Erdős Norbert. Az országgyűlési képviselő kifejtette: ezért is fontos a battonyai kormányablak, hiszen ott a határon túlról érkező nemzettestvéreink is intézhetik ügyeiket. Battonya az utóbbi években – köszönhetően a romániai betelepülőknek – lélekszámában gyarapodott. Az aradi ipari park a várostól nyugatra terül el, s adott esetben Battonyáról rövidebb idő alatt elérhető, mint a Maros-parti város másik végéből. Nekünk Románia schengeni csatlakozása ezért is kifejezetten fontos – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője, aki a kormányablak kialakításához nyújtott anyagi támogatást is megköszönte a kormánynak.

Kép
Battonya KAB átadó - Béni Attila hivatalvezető, dr. Takács Árpád főispán, dr. György István államtitkár, Erdős Norbert országgyűlési képviselő

 

Az ünnepélyes átadót követően, első ügyfélként a helybeli, 42 esztendős Szabó Ferenc húzott sorszámot a kormányablakban. Óriási segítség, hogy Battonyára is helybe hozták a kormányablak szolgáltatásait, hiszen így a jövőben már nem kell Mezőkovácsházára mennünk ügyet intézni. Maximálisan elégedett vagyok a kormányablakban dolgozó kormánytisztviselők munkájával, hiszen gyorsan, rugalmasan, profi módon intézték az ügyemet – nyilatkozta az útlevélügyben érkezett férfi.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal