Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Megnyitotta kapuit a pályaválasztási vásár Békéscsabán

2023.10.05. 11:53 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Október 4-5-én ismét megrendezi a régió legnagyobb pályaorientációs rendezvényét a Békés Vármegyei Kormányhivatal. A CsabaParkban a vármegye közép- és felsőoktatási intézményei, a felnőttképzésben résztvevő szervezetek, valamint a meghatározó munkáltatók kínálnak számtalan alternatívát a pályaválasztás vagy pályakorrekció előtt állóknak. Az idei rendezvény fókuszában a műszaki szakmák, és a mérnökképzés népszerűsítése áll. A kormányhivatal tudományos tanácsa berkein belül megalakult az innovációs és technológiai szekció.

Kép

A kormányhivatal rövid időn belül két nézőpontból is utat mutat a vármegyének: míg a közelmúltban megrendezett közfoglalkoztatási vásár a hagyományok, az értékek és a múlt tiszteletéről szólt, addig a pályaválasztási vásáron a jövőt mutatjuk meg – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. A jövőt, amelynek ötezer arca, tízezer keze és lába van, és amely új testtartással és világlátással rendelkezik, hiszen az elkövetkezendő két napon itt megforduló ötezer diák jelenti a jövőt. A pályaválasztási vásár a lehetőséget, a látomás és a várakozás izgalmát biztosítja – tette hozzá a főispán. A ma gőzgépe a mesterséges intelligencia, a ma elektromos izzója a digitalizáció. A negyedik ipari forradalomról úgy tanulnak majd a történelemkönyvekből, miként mi tanultunk az első ipari forradalomról. Le kell számolnunk azzal az unalmas mantrával, hogy innen el kell menni, mert itt nincs jövő. Igenis van jövő, Magyarország jövőjét Békés vármegyében is írják. Itt vannak a jövő szakemberei, tudósai, ezernyi lehetőség és milliónyi csoda országa vagyunk.

Kép

Kiváló szakképzési centrumaink vannak, s végre a felsőoktatás is méltó helyére került a vármegyében. A jövő kihívásainak a gyors, dinamikus alkalmazkodásra képes nemzetek, országok tudnak megfelelni. Békéscsaba hazavár s Békés vármegye visszavár mindenkit, aki tanulni, tapasztalatot szerezni, világot látni elmegy innen. Békésinek, vidékinek lenni menő dolog – nyomatékosította dr. Takács Árpád.
Ez a rendezvény több mint pályaválasztási vásár, fesztiválhangulatú találkozási pont is, ahol az intellektuális portéka, vagyis a képzés és oktatás kínálata találkozik a kereslettel, a pályaválasztás előtt álló diákokkal, a pályakorrekciót tervező fiatalokkal – fogalmazott Herczeg Tamás. A rendezvény azt szolgálja, hogy a pályaválasztás ne görcs, feszengés és kényszer legyen, hanem sikerélmény koronázta kihívás, a helyes döntés meghozatala – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Kép

Békés vármegye jövőjére is hatással, befolyással van e kétnapos rendezvény, a pályaválasztási vásár – nyomatékosította Szarvas Péter. Békéscsaba polgármestere, az ember életében a párválasztás fontosságához hasonlította a pályaválasztás jelentőségét. Aki itthon, Békéscsabán tervezi a jövőt, az reálisan látja a jelent és optimistán tekint a jövőbe – tette hozzá Szarvas Péter.
Szerdán és csütörtökön 36 középfokú-, 4 felsőoktatási intézmény, négy szakmai kamara képviselői, illetve a megye meghatározó munkáltatói, a közigazgatási és a rendvédelmi szervek képviselői várják a 7-8 osztályos diákokat, valamint a 14-18 éves korosztályt, illetve a pályakorrekció előtt álló felnőtteket egyaránt. A kétnapos rendezvényre mintegy ötezer résztvevőt várnak a szervezők.
A pályaválasztási vásár kísérőrendezvényeként tartotta összevont ülését a Békés Vármegyei Pályaorientációs Kerekasztal, illetve a Békés Vármegyei Tudományos Tanács.

Kép

A dr. Takács Árpád főispán kezdeményezésére 2019-ben megalakult Békés Vármegyei Pályaorientációs Kerekasztal kiemelt feladata, hogy segítse a Békés vármegyei fiatalok átgondolt pályaválasztását, hozzájáruljon az aktív korú népesség munkaerőpiaci helyzetének javításához, a foglalkoztatottság növeléséhez és a vállalkozásoknál jelentkező munkaerőigény kielégítéséhez, végső soron a gazdaság fejlesztéséhez és Békés vármegye népességmegtartó erejének növeléséhez. Idén tavasszal újult erővel látott munkához a kormányhivatal, 8 albizottsággal, 16 szekcióval működő tudományos tanácsa is. Öt szaktekintéllyel bővült a tanácsadók köre. Az összevont ülésen jelentették be, hogy a műszaki albizottságon belül létrejött az innovációs és technológiai szekció. A Békés Vármegyei Tudományos Tanács Innovációs és Technológiai Szekcióját Vandlik-Katola Zoltán vezeti, aki megbízólevelét dr. Takács Árpád főispántól vette át.

Kép

Pántya Imre foglalkoztatási főosztályvezető a Békés vármegyei munkáltatók mérnökképzés iránti igényeiről készített tanulmányt ismertette. Prof. dr. Kónya  Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese „Innovációs ökoszisztéma a Szegedi Tudományegyetemen” elnevezéssel tartott előadást. A magyar-román határon átnyúló programokról dr. Orosz Tivadar, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt, Zalai Mihály, a vármegyei közgyűlés elnöke a fiatalok helyben tartásának fontosságáról szólt.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal