Negyedszer ragadtak fakanalat a „Főzz és Segíts!” jótékonysági rendezvényen

2025.06.08. 17:09 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Több mint harminc csapat részvételével immáron negyedízben rendezte meg a „Főzz és Segíts!” jótékonysági főzését a jubileumi XXV. Gyulai Pálinkafesztivál keretében a Békés Vármegyei Kormányhivatal. A karitatív akció bevételéből befolyt összegből, egyenként ötszázezer forinttal a Gyulai Gyermekosztályért Alapítványt, a Lencsési Általános Iskola Gyermekeiért Alapítványt, illetve a kétegyházi Márki Sándor Román Nemzetiségi Nyugdíjas Klub működését támogatták a szervezők.

Kép

A jótékonysági főzés egyszerre szolgálja a közjót, a közösségépítést, s a nemzeti összetartozás és identitástudat erősítését. Jó célt szolgálunk, jótékonykodunk. Jó együtt lenni, jó együtt tenni, együtt enni, nevetni, segíteni másokon, összetartozunk – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. A recept roppant egyszerű: végy egy jó célt, tegyél hozzá helyi alapanyagokat, tegyél bele csipetnyi törődést, gondoskodást és szeretetet, és adj hozzá sok nevetést, reményt. De ahogy láttam, a békéscsabaiak belecsempésznek egy kis csabai kolbászt is, és ez így tökéletes, mert a csabai és a gyulai kolbász együttesen harmonikus ízt ad, és az együttműködést, az összefogást szimbolizálja. A kormányhivatal közjót szolgáló, jótékonysági rendezvényei egymásra épülnek: a pálinkafesztiválon főzünk, „Főzz és segíts!”, október második hétvégéjén következik a „Fuss és Segíts!”, míg novemberben útjára indítjuk a „Gyűjts és Segíts!” rendezvényünket – tette hozzá a főispán.

Kép

Itt, Békés vármegyében egy jótékonysági főzés elképzelhetetlen a helyi ízek, a helyi alapanyagok nélkül. Ezek a rendezvények, túl azon, hogy jótékony célt szolgálnak, közösségépítő erővel bírnak – nyomatékosította Kozsuch Kornél. A NAK szívvel-lélekkel ad és elkötelezett a jó ügyek szolgálata mellett – tette hozzá a NAK Békés vármegyei elnöke.

Hozzánk, a pálinkafesztivál szervezőihez és társaságunkhoz nagyon közel áll a jótékonykodás. Az összefogás nagyon fontos dolog, mert ez tartja össze a közösségeinket – fogalmazott Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál fesztiváligazgatója. Önzetlenül segíteni másokon a legnemesebb, legszebb dolog – tette hozzá.

Kép

A jótékonysági főzés ugyan nem verseny, de a résztvevő csapatok a szívüket-lelküket beleadják a főzésbe. A paprikás krumpli egy olyan étek, ami igazán csak a magyarságra, a Kárpát-medencére jellemző. Hajdanán őseink ezt pityókatokányként ismerték és még őrölt fűszerpaprika se került bele, hanem csak önmagában a pityóka, a hagyma, a fokhagyma és esetleg egy kis galuskát vagy csipetkét szaggattak bele – vázolta fel a krumplipaprikás történetét Prohászka Béla. A résztvevő csapatok összesen 4 mázsa krumpli, 80 kiló vöröshagyma, 100 kilogramm hungarikummá nemesedett gyulai kolbász, 80 kiló paradicsom, ugyanennyi paprika, s mintegy 6 kilónyi őrölt fűszerpaprika felhasználásával készítették el az ínycsiklandozó falatokat. Mindenkinek szívből gratulálok, hogy a mai napot a gasztronómiának és a segítségnyújtásnak szenteli – mondta a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke.

Kép

Nagy szeretettel köszöntöm a jótékonykodó főzőcsapatokat eme történelmi helyszínen, Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavára, a gyulai vár árkában – emelte ki dr. Kovács József országgyűlési képviselő. A jótékonysági főzés igen nemes célt szolgál. Gyulán és Békés vármegyében nagyon nagy elődök vannak a jótékonykodásban. Huszonöt esztendőn keresztül itt szolgált boldog báró altorjai Apor Vilmos vértanúhalált halt győri megyéspüspök, de meg kell említenünk az Almásyakat, Wenckheimeket is, akik szintén jelesre vizsgáztak adakozásból. Ebben a városban épült először közadakozásból kórház, s az országban másodikként gyermekmenhely – ismertette a rendezvény fővédnöke, aki dr. Takács Árpád főispánnak is köszönetet mondott a jótékonysági főzés ötletéért, megvalósításáért.

Kép

A rendezvény a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága, a Gyulai Pálinkafesztivál szervezői, illetve a Civilek az Egészségturizmusért és Kulturális Örökségünk Megóvásáért Alapítvány szervezésében valósult meg. A jótékonysági főzésen résztvevő valamennyi csapat munkáját oklevéllel ismerték el.

Kép

A Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány képviseletében Pákozdiné Vajda Erika kuratóriumi elnök, a kétegyházi Márki Sándor Román Nemzetiségi Nyugdíjas Klub nevében Popovics Aurélné elnök, a Lencsési Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány képviseletében pedig Vida András, az alma mater igazgatója vette át a félmillió forintról tanúskodó adománylevelet.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal