Novák Katalin köztársasági elnök is fánkot sütött a kormányhivatal jótékonysági rendezvényén

2024.01.25. 19:25 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A Békés Vármegyei Kormányhivatal által hagyományteremtő szándékkal életre hívott, ezúttal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságával közösen szervezett „Főzz és segíts!” – farsangi forgatag elnevezésű jótékonysági rendezvényen ismerkedett a települési önkormányzatok és a vármegyében élő hat nemzetiség gasztronómiájával Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön a CsabaParkban.

Kép

A köztársasági elnök Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke kalauzolásával látogatta végig a standokat, ahol egyebek mellett cigány káposztát, tepertős bodagot, ratiset, haluskát, magyardombegyházi kecskesajtos sertés javát, kétegyházi almaragus finomfalatokat, méhkeréki uborkás pulykaragut, kondorosi betyárfalatokat, vésztői sajtos szűzérméket is kóstolt, de a farsangi fánk elkészítésében is szerepet vállalt, aktívan részt vett.

Kép

Békésben hat nemzetiség él együtt békében. Tagjaik nem csak az Alaptörvény értelmében államalkotó tényezők, hanem az egységes vármegyét alkotó tényezők is. Békés vármegye egy és oszthatatlan, közös a sorsunk és egy az utunk – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Takács Árpád. A farsangi forgatag jegyében, közösségi összefogással mintegy ezer darab fánk készült jótékonysági céllal, amelyet a szociális intézményekbe juttatunk el – tette hozzá a főispán. A Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ Békés vármegyei intézményébe, a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonába, a Békéscsabai Kistérségi Intézményfenntartó Központba, illetve az Evangélikus Szeretetotthonba egyaránt jutott az ínyencségből. Ezen túlmenően újabb ezer fánkot a rendezvényen megjelent látogatók fogyaszthattak el. A „Főzz és segíts!” elnevezésű közjószolgálati, jótékonysági programot tavaly indította útjára a kormányhivatal, amelynek fontos célja Békés vármegye értékeinek bemutatása is. A csütörtöki rendezvényen kilenc települési önkormányzat és a hat vármegyei nemzetiség képviseltette magát, amelyek tagjai interaktív látványfőzéssel, illetve kóstoltatással is készültek.

Kép

A mostani rendezvény legfőbb újdonsága az volt, hogy egy időben, ugyanazon a helyen voltak láthatók a vármegyei értékek és nemzetiségeink különlegességei, amelyek képviselői megmutatták saját kultúrájukat, népviseletüket, szokásaikat – nyomatékosította dr. Takács Árpád. Az államfő tájékozódott a vármegye gazdasági, szociális, demográfiai helyzetéről, a fejlesztésekről, az elmúlt évek beruházásairól, megtekintette természeti és épített örökségünket. Megismerte a vármegye agráriumát, vidékfejlesztését, gasztronómiáját, a térség szépségét és természetesen nehézségeit is. A köztársasági elnök arra is kíváncsi volt, hogy milyen nehézségekkel küzdünk, hiszen itt vagyunk az ország szélén, de az Isten tenyerén, mert olyan adottságokkal bír a térség, amelynek köszönhetően itt jó élni, ide jó hazatérni – fogalmazott a főispán.

Kép

Együvé tartozunk, Battonyától Vésztőig azonosak a céljaink, vágyaink. Közös célunk és faladatunk, hogy minél élhetőbb, szerethetőbb legyen Békés vármegye – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Örömmel veszünk részt a „Főzz és segíts!” – farsangi forgatag rendezvényen, s büszkeséggel tölt el, hogy a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű program keretében, Békés vármegyei gazdálkodók által adományozott búzából őrölt finomlisztből készül a farsangi fánk, amelyet a szociális intézmények lakói fogyasztanak el – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. A hagyomány szerint minél többet fogyasztunk a farsangi fákból, annál bővebb termés várható. Fogyasszunk, hát belőle bőven – szorgalmazta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.

Kép

A rendezvény keretében a Nemzeti Összetartozás Pálinkáját dr. Takács Árpád főispán, Bora Imre fesztiváligazgató és Prohászka Béla, Békéscsaba ajándékát Szarvas Péter polgármester, a szervezők, kiállítók és a települési önkormányzatok ajándékát pedig szintén a főispán nyújtotta át az államfőnek, de ajándékot adott át Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is Novák Katalin köztársasági elnöknek.

Kép

 

 

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal