Összefogtak a Békés vármegyei mérnökképzés megerősítéséért

2023.02.08. 15:41 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A Békés vármegyei mérnökképzés, továbbképzés megerősítése, a demográfiai és munkaerőpiaci helyzet javítása, összességében a vármegye népességmegtartó erejének növelése érdekében kötött partnerségi szerződést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Gál Ferenc Egyetem (GFE), illetve a Békés Vármegyei Kormányhivatal. A kitűzött célok megvalósításához a vármegye meghatározó munkáltatói, nagyvállalatai is csatlakoztak, akik lehetőség szerint biztosítják, hogy a két felsőoktatási intézmény mérnök szakos hallgatói cégüknél teljesítsék gyakorlati képzésüket.

Kép
dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, prof dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora és dr. Takács Árpád főispán

Történelmi pillanat részesei vagyunk, hiszen a régió két meghatározó felsőoktatási intézménye szellemisége és akarata találkozik, a munkáltatók, nagyvállalatok valós munkaerőpiaci igényeivel. Ez adja az együttműködés keretét és három pillérét – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. A kormányhivatal, társadalomszervező szerepköréből fakadóan az együttműködési megállapodás előkészítésében, koordinációjában vállalt oroszlánrészt, hidat képezve a felsőoktatás szereplői és a munkáltatói oldal képviselői között. A most aláírandó partnerségi szerződés előkészítését a szakképzési munkacsoport, illetve a pályaorientációs kerekasztal révén több éves műhelymunka előzte meg. A háromoldalú együttműködés legfontosabb célja a Békés megyei mérnökképzés, továbbképzés meghonosítása, megerősítése. A partnerségért köszönet a Szegedi Tudományegyetemnek, a Gál Ferenc Egyetemnek, illetve a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegyét vezető dr. Kiss-Rigó László megyéspüspöknek is – tette hozzá a főispán.

Kép
SZTE-GFE-BéVKH mérnökképzés partnerség kép1

Felemelő érzés egy nemes ügy érdekében ilyen széles körű összefogás részese lenni. Örömmel tölt el, hogy testvéregyetemünkkel, a Szegedi Tudományegyetemmel Békés megyét szolgálhatjuk. A jó pap is holtig tanul – utalt az élethosszig tartó tanulás fontosságára is köszöntőjében dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke.

Kép
dr. Takács Árpád főispán

Mindannyiunknak van lehetősége és felelőssége is, hogy közös otthonunkat, Békés vármegyét jobbá, élhetőbbé tegyük – nyomatékosította Herczeg Tamás. Ennek elengedhetetlen eleme a felsőoktatás fejlesztése, bővítése, hiszen ez mindig egyfajta tudásbázist jelent. Bízom benne, hogy e nagy jelentőségű együttműködési megállapodás új impulzust adhat a Békés vármegyei felsőoktatásnak – mondta az országgyűlési képviselő.

A Szegedi Tudományegyetem a világ egyetemeinek felső 3 százalékában szerepel. Ez azt bizonyítja, hogy elődeink jó munkát végeztek az elmúlt 100 esztendőben – fogalmazott prof. dr. Rovó László. Az együttműködés sokkal fontosabb, mint a versengés, ahhoz hogy reagálni tudjunk a világ kihívásaira, a felsőoktatásban is új koncepciók kellenek – tette hozzá a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Kép
dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök

Az együttműködésnek köszönhetően mechatronikai-, illetve gépészmérnök, valamint élelmiszeripari mérnökképzést tudunk Békéscsabára hozni. Már a 2022-23-as tanévben is indítottunk képzést, igaz szerény érdeklődés mellett – tudatta prof. dr. Bíró István. A célunk az lenne, hogy mindezt megerősítsük, felvirágoztassuk és kihelyezett képzésként működjön – taglalta az SZTE Mérnöki karának dékánja.

A Gál Ferenc Egyetemnek fontos missziója a lokális jelenlét Békés vármegyében. 2014 óta a pedagógiai, 2017 óta az egészség- és szociális tudományi, s 2018 óta a gazdasági kar is intézményünk része. Eltökélt szándékunk a vármegye felsőoktatásának további erősítése, ezért is különösen megtisztelő számunkra ez az együttműködés – mondta prof. dr. Dux László. A GFE rektora kifejtette: Békés vármegyében 1114 hallgatóval és 142 oktatóval dolgoznak. Hallgatóik 22 százaléka nappali, 78 százaléka levelező képzésben vesz részt.

Kép
Herczeg Tamás országgyűlési képviselő

A háromoldalú együttműködési megállapodást prof. dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, prof dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora és dr. Takács Árpád főispán látta el kézjegyével.

A szakképzési munkacsoport tevékenységéről dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója tájékoztatta a megjelenteket, a szakképzési együttműködések eredményeiről dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal