Pro Natura Díjban részesült a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója

2024.05.18. 16:26 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Nagy István agrárminiszter – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára – Pro Natura Díjat adományozott dr. Rákóczi Attilának. A Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója a rangos szakmai elismerést pénteken a Föld napja alkalmából a Vajdahunyad várában rendezett ünnepségen vette át.

Kép

A Pro Natura Díj a hazai természetvédelem érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató személyek és szervezetek részére adományozható, évente legfeljebb öt adható. Dr. Rákóczi Attila „az egyedi tájértékek védelméért, valamint megőrzésük érdekében végzett kutató- és oktatómunkája elismeréseként” részesült az elismerésben. A Pro Natura Díj adományozását dr. Takács Árpád főispán is támogatta.

Dr. Rákóczi Attila 2017. szeptember 1-je óta látja el a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatói teendőit, előtte az agrár- é vidékfejlesztést támogató főosztályt vezette. Közigazgatási pályafutását 2006-ban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál helyszíni ellenőrként kezdte. A ranglétrát végigjárva, 2009-től ugyanitt osztályvezető-helyettesként dolgozott, 2014-től a hivatalt vezette.

Kép

Dr. Rákóczi Attila környezetgazdálkodási agrármérnöki, növénytermesztő mérnöki, környezetvédelmi szakmérnöki és okleveles vidékfejlesztő agrármérnöki végzettséggel rendelkezik. A Szent István Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jogelőd intézménye Környezettudományi Doktori Iskolájában, 2016-ban szerzett tudományos fokozatot (PhD). Ugyanezen esztendőtől tanársegédként, majd 2018-tól egyetemi adjunktusként oktat az intézményben. A Gál Ferenc Egyetem címzetes egyetemi docense, a Szegedi Tudományegyetem címzetes főiskolai tanára. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Tagja a Magyar Természettudományi Társulatnak és a Magyar Földrajzi Társaságnak. A Hungarian Agricultural Research, illetve A Falu tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának, valamint a Földrajzi Közlemények tudományos folyóirat lektori bizottságának is tagja. Elnöke a Kétegyháza és Térsége Gazdakörnek, alelnöke a Békés Vármegyei Értéktár Bizottság Agrár- és Élelmiszergazdaság Albizottságának.

Kép

A gémeskutak és a kunhalmok elkötelezett kutatója, védelmezője. Előterjesztésére 2022-ben a kunhalmok bekerültek a Békés Vármegyei Értéktárba is. A témában megjelent számos szakcikke mellett több kiadvány, könyv, könyvrészlet szerzője, társszerzője, illetve szerkesztője.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal