Sikeres főzés fogyatékkal élő embertársaink segítésére

2024.05.19. 14:49 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Harminchét csapat részvételével harmadízben rendezte meg a „Főzz és Segíts!” elnevezésű jótékonysági főzését a Gyulai Pálinkafesztivál keretében a Békés Vármegyei Kormányhivatal. A rendezvény fővédnöke Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár volt. A jótékonysági főzés bevételéből befolyt egy-egymilió forinttal idén a Kádas György Alapítványt, illetve a „Hatodik Érzék” a Fogyatékkal Élőkért Egyesületet támogatták a szervezők.

Kép

A jótékonysági főzés egyszerre szolgálja a közjót, a közösségépítést, a nemzeti összetartozás és az identitástudat erősítését. A bajbajutottak, az elesettek segítése az, amiért érdemes élni – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. Mindenki mosolyog, pozitív energiát sugároz, jó együtt lenni, együtt tenni, együtt enni, nevetni, segíteni másokon, összetartozunk – fogalmazott a főispán. Békés vármegyében hét nemzetiség él együtt békében, a nemzetiségek nem csak nemzetalkotó, de vármegyealkotó tényezők is – mondta dr. Takács Árpád.

Ha a gondoskodás, a szeretet megnyilvánulása, az ételkészítés, a főzés-sütés a gondoskodás legelemibb módja – hangsúlyozta Závogyán Magdolna. A család táplálása, a rokonok, barátok, közösségek megvendégelése mind a gondoskodás ősi, velünk született ösztönéből fakad. Kulturális antropológiai tanulmányok szólnak arról, hogy az evésnek-ivásnak ősidőktől fogva mágikus erőt tulajdonítanak, ami a közösség tagjai között lelki kapcsolatot hoz létre – nyomatékosította a kultúráért felelős államtitkár.

Kép

A csodálatos kenyérszaporítás, mint a legismertebb újszövetségi jelenetek egyike, a történet egyszerűségében is lenyűgöző. A Galileai-tó partján Jézus 5 kenyérrel és 2 hallal jóllakatott 5 ezer férfit, asszonyaikkal és gyermekeikkel együtt, s a maradékból még 12 kosarat is megtöltöttek – említett bibliai példát Závogyán Magdolna. A kezdetektől a kultúránk része a közös ételkészítés és étkezés, sokszor az együttélés legfőbb színterét jelentette e hétköznapi tevékenység szervezett elvégzése. Büszkén mondhatjuk el, hogy a békési emberek igazán tudnak szeretni, értik a jótékonykodás, a felelősségvállalás módját. Közösségeink, településeink, intézményeink, civil szervezeteink képesek vármegyei szinten összefogni és példát mutatni országnak-világnak abból, hogyan olvasztható eggyé az értékalapú kulturális rendezvényszervezés és a jótékonysági aktivitás. További pótolhatatlan és önzetlen szeretetmissziójukhoz adjon a teremtő jó egészséget, erőt, hitet és kitartást – tette hozzá a kultúráért felelős államtitkár.

Kép

A pálinka a nemzeti összetartozást jelképezi. A Gyulai Pálinkafesztivál szervezőcsapata és a társaságunk elkötelezett a jó ügyek szolgálatában. Jövőre legyünk itt még többen, kerítsük körbe a várat – fogalmazott Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál fesztiváligazgatója.

A III. „Főzz és Segíts!” jótékonysági főzés bevétele két olyan gyulai civil szervezet működését támogatja, amely sérült embertársaink segítését tűzte zászlajára – hívta fel a figyelmet dr. Görgényi Ernő polgármester.

Örömmel tölt el, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága által összegyűjtött, helyi termelők által előállított alapanyagokból készítették el a csapatok a paprikás krumplit – taglalta Kozsuch Kornél, a NAK vármegyei elnöke.

Kép

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, nevéhez híven a hungarikumok elkötelezett népszerűsítője. Ezért is örömteli, hogy a résztvevő csapatok a hungarikummá nemesedett gyulai kolbásszal készítették el a paprikás krumplit – hangsúlyozta Prohászka Béla, a Magyar nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke.

A rendezvény a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága, a Gyulai Pálinkafesztivál szervezői, illetve a Civilek az Egészségturizmusért és Kulturális Örökségünk Megóvásáért Alapítvány szervezésében valósult meg. A jótékonysági főzésen résztvevő valamennyi csapat oklevelet vehetett át.

Kép

A „Hatodik Érzék” a Fogyatékkal Élőkért Egyesületet képviseletében Papp Zsuzsanna, az egyesület kuratóriumi elnöke, a Kádas György Alapítvány képviseletében pedig Borbély Márta lakóotthon-vezető vette át az egymillió forintról tanúskodó adománylevelet.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal