Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Sikeres GINOP-programokat zár a kormányhivatal

2023.11.14. 16:33 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A kormányhivatal út, híd, összekötő kapocs a munkáltatók, a munkavállalók, az álláskeresők, a felsőfokú szakképzés, a felnőttképzés, illetve a felsőoktatás szereplői között – hangsúlyozta az Út a munkaerőpiacra, valamint az Ifjúsági Garancia Program vármegyei zárórendezvényén dr. Takács Árpád.

Kép

A főispán kifejtette: részint ennek az összehangolt munkának köszönhetőn sikerült idén ősztől elindítani a nappali rendszerű mérnökképzést Békés vármegyében. Nyolcéves komoly munka ér véget decemberben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) programok lezárultával. Az Út a munkaerőpiacra program keretében 15,378 milliárd forint érkezett Békés vármegyébe, s ebből 15.657, 25-64 év közötti pályakezdő, illetve zömében alacsony iskolai végzettségű tartósan álláskereső, valamint közfoglalkoztatott munkaerőpiaci elhelyezkedését vagy képzését segítette, valósította meg a kormányhivatal. A 25 év alatti nem tanuló és nem dolgozó fiatalokat segítő Ifjúsági Garancia Program keretében 10,953 milliárd forint támogatás érkezett vármegyénkbe, s 12.118 résztvevőt vontak be kollégáink. Több mint 8.500 fiatal elhelyezkedését, támogatta a kormányzat a vissza nem térítendő bérjellegű támogatásokkal, s mintegy 250 huszonöt év alatti önálló vállalkozást indíthatott. A program keretében 2.500 fiatal szakképzést segítettük elő. Mindkét program a vármegye munkaerőpiaci helyzetének javítását szolgáló hatékony foglalkoztatáspolitikai eszköz – nyomatékosította dr. Takács Árpád.

Kép

A Békés Vármegyei Kormányhivatal által megvalósított Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 5.1.1-15-2015-00001 „Út a munkaerőpiacra”, és az 5.2.1-14-2015-00001 „Ifjúsági Garancia Program” elnevezésű kiemelt projektek 2015-ben kezdődtek, előbbire országosan 254,59 milliárd, utóbbira 179,41 milliárd forint állt rendelkezésre. A konzorciumvezető kezdetben a Pénzügyminisztérium, utóbb pedig a Gazdaságfejlesztési Minisztérium volt.

Az Út a munkaerőpiacra elnevezésű programba bevont álláskeresők közül még fél esztendővel annak lezárultát követően is mintegy 9 ezren dolgoztak, ez igen jó aránynak számít. A program keretében 75 különböző képzési szakirányban 3.780 álláskereső képzése valósult meg, s összesen több mint 33 ezer alkalommal szolgáltattak munkaerőpiaci és foglalkoztatási információt, közvetítettek álláslehetőséget, vagy nyújtottak mentori segítséget kollégáink – taglalta dr. Takács Árpád.

Kép

A programok indulásakor, 2015-ben 16 ezer, jelenleg alig valamivel több mint 10 ezer a regisztrált álláskeresők száma Békés vármegyében. Ezzel egyidejűleg arról is szólnunk kell, hogy nyolc évvel ezelőtt meghaladta a 16 ezret a közfoglalkoztatottak száma, ami ma alig éri el a 4.500-at. Tovább javult tehát a vármegye foglalkoztatási helyzete és jelentősen csökkent a munkanélküliség – összegzett a főispán. Dr. Takács Árpád azt is elmondta, a megváltozott gazdasági és munkaerőpiaci helyzetben ma már egyszerre kell kezelni a munkanélküliséget és a munkaerőhiányt.

Magyarország kormánya tartotta a 2010-ben megfogalmazott vállalását, s ennek köszönhetően ma már több mint 4,7 millióan dolgoznak hazánkban – hangsúlyozta Herczeg Tamás. 2010-ben a foglalkoztatottak létszáma alig érte el a 3,7 milliót – emlékeztetett az országgyűlési képviselő. A munkaerőpiac önálló, élő, állandó változásban lévő egysége, része a társadalomnak – tette hozzá Herczeg Tamás.

Kép

Békés vármegye eredményesen vett részt a GINOP-programokban, sikeresen teljesítette azokat, ezért köszönet és hála, s megtisztelő, hogy itt lehetek a zárórendezvényen. Az ugyanis, hogy a programokba bevont személyek több mint fele most is dolgozik, óriási eredmény – fogalmazott dr. Czomba Sándor. Az Út a munkaerőpiacra programba 257.594 résztvevőt, az Ifjúsági Garancia Programba 177.493 huszonöt év alatti fiatalt vontak be országosan – ismertette a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. „Munkaerőpiaci helyzet és kihívások” elnevezésű előadásában az államtitkár kifejtette: 2010-ben hazánk a foglalkoztatási ráta alapján az EU országai között a 22. helyen állt, most a 8. helyen vagyunk. A közösség országai közül hazánkban a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. A koronavírus-járvány arra mindenképpen megtanította a munkáltatókat, hogy a jól képzett és használható munkaerőt mindenáron meg kell tartani, mert annak pótlása rendkívül költséges és nehézkes. Tekintettel a demográfia trendekre, 2030-ra ugyanis a 20-64 éves korosztályból 300 ezer ember fog hiányozni, vagyis egyre kevesebb lesz hazánkban a munkaerő-tartalék – hívta fel a figyelmet dr. Czomba Sándor, aki a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt várható hatásairól is beszélt előadásában.

Kép

Pántya Imre, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője a munkaerőpiac vármegyei helyzetéről szólt.

 

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal