Sikeres Interreg projekt zárul Bihar megyében és Békés vármegyében

2023.12.14. 15:47 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A magyar-román határon átívelő munkaerőpiaci program bő négy éve alatt olyan széleskörű együttműködés valósult meg a foglalkoztatási helyzet javításáért, amilyenre korábban még nem volt példa.

A pályaválasztás és a pályamódosítás előtt állók, valamint az álláskeresők érdekeit, összességében a foglalkoztatás minőségének javítását szolgálta a határ mindkét oldalán, Bihar és Békés vármegyében egyaránt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program ROHU331 CAREER „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” elnevezésű projekt. A bő négyéves projekt zárókonferenciáján az elért eredményekről is beszámoltak Békéscsabán.

Kép

A projekt a nagyváradi Don Orione Jótékonysági Alapítvány (Societatea de Binefacere Don Orione) vezetésével valósult meg, a konzorcium tagja volt a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Bihar Megyei Munkaügyi és Foglalkoztatási Ügynökség (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor), a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Békés Vármegyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány is.

A projekt keretében a partnerek egy hálózatot alakítottak ki, amely segítségével elérhetővé váltak a két országban működő, pályaválasztáshoz kapcsolódó szolgáltatások, amit a Bihar, illetve Békés megyei fiatalok, álláskeresők, pályamódosítás előtt igénybe vehetnek. A Don Orione Jótékonysági Alapítvány karriertanácsadói szolgáltatást indított, valamint képzéseket fejlesztett. A Bihar Megyei Munkaügyi és Foglalkoztatási Ügynökség – Békés vármegyei mintára – három alkalommal is pályaválasztási vásárt rendezett, és létrehozott egy mobil irodát.

Kép

A Békés Vármegyei Kormányhivatal Pályaorientációs Tanácsadó és Módszertani Központot létesített, a határmenti térségben négy: a szeghalmi, a mezőkovácsházai, a gyulai és a sarkadi járási hivatal foglalkoztatási osztályán úgynevezett információs pontokat alakított ki és egy mobil tanácsadó irodaként működő kisbuszt szerzett be. Ezen túlmenően egy háromnyelvű (magyar-angol-román) honlapot hoztak létre és egy mobil alkalmazást is fejlesztettek. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a pályaorientációra, a Békés Vármegyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a vállalkozóvá válás ösztönzésére fókuszált.

Kép

A foglalkoztatási helyzet javítása érdekében ilyen széleskörű határmenti együttműködésre korábban nem volt még példa. Hiánypótló a „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” elnevezésű projekt, s partnereinkkel együttműködve jelentős eredményeket sikerült elérnünk – hangsúlyozta Pántya Imre, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálya vezetője.

Miheller Péter, a nagyváradi Don Orione Jótékonysági Alapítvány igazgatója egyebek mellett a Nagyváradi Pályaorientációs és Tanácsadási Központ tevékenységét ismertette, Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaügyi és Foglalkoztatási Ügynökség igazgatója a pályaorientáció fontosságát hangsúlyozta.

Kép

Hazánkban jelenleg párhuzamosan fut az Interreg V-A, illetve az Interreg VI-A Románia-Magyarország Program. Előbbi keretében 231.861.764 euró, az Interreg VI-A program keretében pedig 175.940.025 euró áll rendelkezésre a fejlesztésekre – ismertette dr. Szász Matilda, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. programkoordinátora.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal