Tizedszer rendeztek közfoglalkoztatási kiállítást Békéscsabán

2023.09.06. 17:11 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A jubileumi, X. Békés Vármegyei Közfoglalkoztatási Kiállítást rendezték meg szerdán Békéscsaba szívében, a Szent István téren. Az eseményen a székelyföldi Hargita és Kovászna megye is bemutatkozott.

Kép
dr. Takács Árpád főispán

Ha körülnézünk itt a téren, látjuk és halljuk, az értékek kiáltanak. Bebizonyítottuk, hogy értéket lehet teremteni a semmiből, őseink hitéből és a magunk erejéből. Van békési jövő és van magyar jövendő – hangsúlyozta dr. Takács Árpád főispán.

Az idei jubileumi X. közfoglalkoztatási kiállítás a legek kiállítása. Ez a vármegye legszínesebb, legsokoldalúbb értékeket felvonultató vására, a közfoglalkoztatási kiállítás Békés vármegyei találmány. A legtöbb önkormányzat, civil szervezet, állami szerv, köztestület és munkáltató itt van jelen egy helyen és egy időben – emelte ki a főispán.

Kép

Mi itt Békés vármegyében nemcsak akarjuk, de meg is dolgozunk a sikerért, az eredményekért. Szembementünk, és a jövőben is szembe kell mennünk azzal a közhangulattal, hogy innen el kell menni. Mert mi azt állítjuk, hogy ide kell jönni. Mert akik itt vannak, azok alapozzák meg a következő nemzedék lehetőségeit, életfeltételeit. Mi vagyunk a jövő, a magyarok jövőjét itt is írjuk. Amikor sok évvel ezelőtt azt mondták, hogy a közfoglalkoztatás zsákutca, mi nem hátráltunk, hanem a települési vezetőkkel közösen kialakítottuk a közfoglalkoztatás értékteremtő, emberközpontú és családközpontú rendszerét – taglalta dr. Takács Árpád.

Ahol van innováció, van jövőkép, ahol van összetartó és teremtő közösség, világosak a célok, ott van eredmény. És a mi településeink jól tudják: a sikerért és az eredményekért minden nap tenni kell. Mi ebben a vármegyében ismerjük azt az alaptételt, hogy az lát jól, aki szeret. Mi jól látjuk és szeretjük a falvainkat, városainkat, erdeinket, folyóinkat. és ismerjük a Jóisten parancsát, hogy tenni, élni kell. Mi ismerjük az egymásrautaltság érzését, a magyarság értékét a békési életérzést, s tudjuk, hogy a föld azé, aki megműveli, és az eredmény bár lehet nem a miénk, de a gyermekeink öröksége – nyomatékosította dr. Takács Árpád.

Kép

2013-ban nagy merészség és komoly innováció volt az első közfoglalkoztatási kiállítás megszervezése, s mindenki csak követni tudta Békést. Vármegyék sora szerzett itt tapasztalatot, mi több: az országos közfoglalkoztatási kiállítás ötlete is itt fogant – méltatta Békés vármegye szerepét Réthy Pál. A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyei helyettes államtitkára kifejtette: az új típusú, értékteremtő közfoglalkoztatás elindulása, 2011 óta több mint 153,7 milliárd forint érkezett Békés vármegyébe e programok megvalósítására. A kormány továbbra is elkötelezett, hogy minél több hátrányos helyzetű, álláskereső embernek biztosítson munkalehetőséget a közfoglalkoztatás keretében. Békés vármegyében mintegy 4 500 személy dolgozik közfoglalkoztatottként, s ehhez a kormány több mint 7,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A 2008-2009-es gazdasági válságot követően Magyarországon meghaladta a 600 ezret az álláskeresők száma, ma 227 300 regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván országosan.

Kép

Békés vármegyében tíz esztendővel ezelőtt több mint 22 ezer, míg mára ennek kevesebb mint fele a regisztrált álláskeresők száma. A közfoglalkoztatás eredményeket tudott felmutatni az inaktívak aktivizálásában és a munkaszocializációs hiányosságok felszámolásában is. Nemcsak hatékony foglalkoztatáspolitikai eszköz, de vidékfejlesztési, településfejlesztési és -üzemeltetési szempontból is jelentőséggel bír – ismertette a helyettes államtitkár. Réthy Pál elmondta: szeptember 8-9-én a Budapesten, a Vajdahunyad váránál immáron hatodik alkalommal rendezik meg az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást, ahol szerte az országból több mint 80 közfoglalkoztató mutatja be értékeit, terményeit, eredményeit.

A közfoglalkoztatás országosan és Békés vármegyében is sikertörténet. A közfoglalkoztatottak száma Békés vármegyében is rekord alacsony, s ez a magyar kormány gazdaság-, illetve foglalkoztatáspolitikája sikerességének egyértelmű bizonyítéka – hangsúlyozta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Kép

2010-ben csak 3,4 millióan, ma viszont már több mint 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon – hívta fel a figyelmet dr. Pesti Imre. Az említett időszakban Európán belül Magyarországon csökkent leginkább a gyermekszegénység, s ez ugyancsak ok-okozati összefüggésben áll a növekvő foglalkoztatottsággal, hiszen ha többen dolgoznak, javulnak, jobbak a családok anyagi kondíciói – tette hozzá a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke.

Idén a Békés Vármegye Értékteremtő Közfoglalkoztatásáért díjban Almáskamarás (Franyó Andrásné), Békés (Szabóné Kis Erika), Biharugra (Varga Tímea), Kétsoprony (Petrovszkiné Alexa Judit), Mezőhegyes (Kotroczó Ferencné), Méhkerék (Muntyánné Rokszin Flóra) és Szarvas (Fabó Szilvia) önkormányzata részesült. A járási, illetve megyei közfoglalkoztatási programok koordinálásában végzett kiemelkedő munkájáért ugyancsak a Békés Megye Értékteremtő Közfoglalkoztatásáért díjban részesült Asztalosné Ender Éva, a mezőkovácsházai, dr. Vida Katalin, az orosházi járási hivatal foglalkoztatási osztályának munkatársa, illetve Oroszné Kovács Enikő, a közfoglalkoztatási osztály munkatársa is.

Kép

A vármegye 9 járásából 55 települési önkormányzat mutatta be az értékteremtő közfoglalkoztatás keretében elért eredményeit, előállított termékeit a seregszemlén. A korábbi esztendőkhöz képest újdonság volt, hogy idén székelyföldi: Hargita és Kovászna megyei települések is részt vettek a kiállításon, s bemutatták hagyományőrző és kézműves tevékenységeiket, turisztikai látványosságaikat, ízelítőt adtak gasztronómiai és kulináris kínálatukból. Előbbi megyéből Borszék, míg utóbbiból Maksa és Csernáton vett részt a kiállításon.

További újdonság volt az is, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza is kitelepült a közfoglalkoztatási kiállításra, ahol Prohászka Béla Venesz-díjas, és olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke készített jellegzetes tájegységi ételeket, tartott kulináris élménybemutatót.

Kép
Réthy Pál helyettes államtitkár


 

Szorosabb partnerségben a kormányhivatal és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége

Megújította és megerősítette a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével 2014-ben kötött partnerségi szerződését a Békés Vármegyei Kormányhivatal.

A magyar nemzeti értékek és hungarikumok felkutatására, dokumentálására, népszerűsítésére, széles körben való megismertetésére, a magyarságtudat erősítésére, Békés vármegye gyarapodásának segítésére „szövetkezett” a most megújított együttműködési megállapodásban a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, illetve a Békés Vármegyei Kormányhivatal – hangzott el Fiume Hotelben tartott sajtótájékoztatón, a partnerségi szerződés ünnepélyes aláírását megelőzően.

Kép
dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő

A dokumentumot dr. Takács Árpád főispán, dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége elnöke, illetve Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke látta el kézjegyével.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal