Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Történelmi pillanat: átvették bizonyítványukat az első hivatásos növényvédelmi drónpilóták Szarvason

2023.03.08. 18:46 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

Közösen támogatja a vármegye dinamikus fejlődését, szolgálja a munkaerőpiac igényeit a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Békés Vármegyei Kormányhivatal. Szerdán megújította, megerősítette a korábban kötött stratégiai partnerségi szerződését a kormányhivatal és az egyetem, s átvették képesítési bizonyítványaikat a Szarvason frissen végzett, első hivatásos növényvédelmi drónpilóták.

Kép
MATE együttműködés - dr. Gyuricza Csaba rektor és dr. Takács Árpád főispán

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve annak egyik jogelődje és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködése több éves múltra tekint vissza, hiszen a kormányhivatal a Szent István Egyetemmel 2017-ben parafálta az együttműködést. Szerveztünk közösen már nemzetközi vidékfejlesztési konferenciát, s több tudományos tanácskozást is – emlékeztetett elöljáróban dr. Takács Árpád. Bár korábban már temették a szarvasi felsőfokú mezőgazdasági képzést, de hála a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek nem temetni kell, hanem az építkezés korszaka érkezett el – mondott köszönetet az elvégzett fejlesztésekért a főispán. A kormányhivatal az agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztály, az agrárügyi főosztály, illetve a három megyére is kiterjedően hatáskörrel rendelkező vetőmag-laboratórium révén ezer szállal kötődik a gazdatársadalomhoz, az agrárium szereplőihez.

Kép
MATE együttműködés 202303 kép1

Mintegy 450 ezer hektár termőföldön gazdálkodnak Békésben, s a tavalyi esztendő a támogatások tekintetében is rekordév volt. Az egységes kérelmek alapján ugyanis a Békés vármegyei gazdálkodóknak mintegy 62 milliárd forint támogatást folyósítottak. A hiánypótló növényvédelmi drónpilótaképzés nagymértékben segíti az agrárium felzárkóztatását, szolgálja a mezőgazdaság digitalizációját, a korszerű kataszteri munkálatokat, a jövő valós kihívásaira ad valós válaszokat – hangsúlyozta dr. Takács Árpád.

Kép
MATE együttműködés - dr. Takács Árpád főispán

Két jó hírrel érkezett Szarvasra dr. Gyuricza Csaba. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kifejtette: az elmúlt egy, másfél esztendőben több mint egymilliárd forint értékben fejlesztettek Szarvason, s a közeljövőben – döntően az oktatás digitális fejlesztése érdekében – újabb háromszázmillió forintos beruházás esedékes. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy újra életet leheljünk a szarvasi agrár-felsőoktatásba, intenzív kampányt folytattunk a leendő hallgatók megnyerése érdekében, s ez sikerült is. Tavalyhoz képest idén mintegy 40 százalékkal többen jelentkeztek az országosan hat campussal rendelkező Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseire. Bízom benne, hogy szeptembertől újra lesz graduális, nappali képzés Szarvason – fogalmazott a rektor.

Kép
MATE együttműködés - dr. Gyuricza Csaba rektor

Történelmi pillanat tanúi vagyunk, hiszen az egyetem egy piaci szereplővel, az ABZ Drone Kft.-vel közösen, hiánypótló jelleggel elsőként szervezett növényvédelmi drónpilótaképzést. A végzett hallgatók a megszerzett szakképesítés birtokában növényvédelmi monitorozást és növényvédelmi munkálatokat végezhetnek. Az igény akkora, hogy biztosan lesz folytatás már idén tavasszal, és nem csak Szarvason, de Keszthelyen is indítunk növényvédelmi drónpilótaképzést – hangsúlyozta dr. Gyuricza Csaba.

Kép
MATE együttműködés - képesítési bizonyítvány átadás

Az együttműködés legfőbb célja az agrárium területét érintő képzések további fejlesztése, a vidék népességmegtartó erejének növelése, a helyi szintű szakember-utánpótlás biztosítása, s a rendelkezésre álló pénzügyi keretek hatékony felhasználása egyaránt. A megújított, megerősített partnerségi szerződést dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora és dr. Takács Árpád főispán látta el kézjegyével.

A képesítési bizonyítványok ünnepélyes átadását követően a MATE Öntözésfejlesztési, Demonstrációs és Képzési Központjában Simon Szabina, az ország első női, hivatásos növényvédelmi drónpilótája szakkommentátori közreműködésével tartottak drónbemutatót.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal