Ülésezett a területi védelmi bizottság: átadták a Békés Vármegye Védelméért elismeréseket

2023.10.24. 16:17 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A kormányhivatal Beliczey termében tartotta idei második féléves ülését a Békés Vármegyei Területi Védelmi Bizottság. A grémium döntése értelmében idén Békés Vármegye Védelméért elismerésben részesült dr. Krizsán Anett, a kormányhivatal korábbi igazgatója, Kovács Ferenc, a Körös Mentőcsoport alapító tagja, illetve harmadik díjazottként maga a mentőcsoport is.

Kép

Dr. Krizsán Anett nagyszerű ember és kiváló jogász, a Békés Vármegyei Jogász Egylet elnöke. Kovács Ferenc motorja, zászlóshajója a mentéssel, védekezéssel kapcsolatos tevékenységeknek. A Körös Mentőcsoport egy igazi sikertörténet – hangsúlyozta dr. Takács Árpád, a Békés Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke.

Dr. Krizsán Anett 2013-tól tíz esztendőn keresztül dolgozott – különböző vezető beosztásokban – a Békés Vármegyei Kormányhivatalban. 2017. november 1-jétől 2022. szeptember 1-ig látta el a kormányhivatal igazgatói tisztségéből fakadó feladatait. A koronavírus-járvány alatt – vezetői feladatai mellett – oroszlánrészt vállalt a védekezés vármegyei szintű megszervezésében, végrehajtásában, aktívan támogatta a Békés Megyei Védelmi Bizottság, illetve a Békés Megyei Oltási Munkacsoport tevékenységégét. Átlátta a kormányhivatal védelmi és biztonsági igazgatással összefüggő feladatrendszerét, s hatékonyan segítette az ezzel összefüggő feladatok végrehajtását. Dr. Krizsán Anett a Békés Vármegyei Kormányhivatalban végzett tevékenységével nagyban hozzájárult Békés vármegye biztonságának, védelmének fenntartásához, a vármegyében élő lakosság szubjektív biztonságérzetének fenntartásához is – hangzott el méltatásában.

Kovács Ferenc alapító tagja a Körös Mentőcsoportnak, elhivatott, önzetlen, igazi önkéntes. Sokoldalú, tapasztalt, a kutatásban és mentésben jártas, alapos egészségügyi szaktudással, kitűnő szervezési képességekkel rendelkező szakember. A gyakorlatok és az éles bevetések során a szükséges anyagok és erőforrások költségeit gyakran saját erőből biztosítja, az innováció iránti fogékonysága nagyban segíti a Körös Mentőcsoport fejlődését – ismertették.

A Körös Mentőcsoport, tizennégy esztendővel ezelőtt az országban elsőként alakult meg, mint területi rendeltetésű, speciális képességekkel felvértezett polgári védelmi szervezet, amely bel- és külföldön egyaránt képes mentési feladatok végrehajtására. A mentőcsoport légi felderítésre, vízfelszíni és víz alatti kutatómunkára, műszaki mentésre, terep- és romkutatásra, kutyás területkutatásra, de egészségügyi, illetve pszichoszociális ellátásra és logisztikai támogatásra egyaránt képes. A Körös Mentőcsoport 2009-es megalakítása óta letette névjegyét a katasztrófák elleni védekezésben, hatékony és szakszerű beavatkozások sokaságával igazolta létjogosultságát. A mentőcsoport szerepet vállalt több országos védekezési feladatban, ezek közül kiemelkednek a borsodi és a dunai árvizek. 

A kitüntetetteknek az emlékplakettet és az adományozási okiratot dr. Takács Árpád főispán, a Békés Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke nyújtotta át. A Körös Mentőcsoport nevében a kitüntetést Aleksza Mihály civil vezető, Szegedi Jenő tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő és dr. Sin Zoltán vette át.

A Békés Vármegyei Területi Védelmi Bizottság ülésén az aktuális feladatokat, teendőket, a vármegye védelmi helyzetét, valamint az aktuális jogszabályi változásokat tekintették át a grémium tagjai.
 

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal