A vetőmagágazat aktualitásairól tanácskoztak Szarvason

2024.03.28. 08:00 | Békés Vármegyei Kormányhivatal

A vetőmagágazat aktuális kérdéseiről rendezett konferenciát a kormányhivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei igazgatósága, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szerdán, Szarvason. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a jó vetőmag az egészséges élelem, az élet alapja.

Kép

A mai nap az agráriumról szól, annak egyik kiemelt szegmenséről, az életet jelentő kenyérgabona alapjáról, a vetőmagról. A kormányhivatal stratégiai partnerként tekint a gazdatársadalomra, s naprakész, szakmai információkkal segíti a munkájukat – fogalmazott dr. Rákóczi Attila. A Békés Vármegyei Kormányhivatal berkein belül működő vetőmag- és szaporítóanyag-felügyeleti osztály Békés, Csongrád-Csanád, illetve Bács-Kiskun vármegyében illetékes. Az országos kalászos vetőmagmennyiség egynegyedét, a kukorica vetőmag 60 százalékát, míg a szőlő szaporítóanyag 80 százalékát az illetékességi területünkön állítják elő – hangsúlyozta a Békés Vármegyei kormányhivatal főigazgatója.

Negyvenhárom éve, 1981 óta van jelen a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzés Szarvason. A 2023-24-es tanévben is több mint húszan kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat e szakon. Ennek magyarázata az, hogy a magas színvonalú elméleti képzés mellett jól összeállított gyakorlati képzést biztosítunk a jelentkezőknek – tudatta dr. Sipos Virág. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) campus főigazgató-helyettese kifejtette: a vetőmag nemesítésben egyszerre fontos az innováció és a hagyományok ápolása. A mai rendezvény legfőbb célja az, hogy összehozzuk az iparág képviselőit, a tudományos élet, illetve a gazdaság szereplőivel, s közösen keressük a válaszokat a jövő kihívásaira – tette hozzá.

Kép

Szarvas a vetőmag-nemesítés, a vetőmagtermelés fellegvára. Hiánypótló, és remélem, hogy hagyományteremtő rendezvény a mai – nyomatékosította Kozsuch Kornél. A NAK Békés vármegyei elnöke szerint fontos, hogy a gazdálkodók jó minőségű, fémzárolt, magas genetikai megfelelőségű vetőmagot használjanak. A vetőmagtermelésben nagy lehetőségek rejlenek, egyik kitörési pont lehet a gazdálkodóknak – tette hozzá az elnök.

Megtisztelő és örömteli, hogy városunk ad otthont e rangos szakmai konferenciának, hiszen Szarvason működik az egyik legnagyobb hazai vetőmagüzem, s számos kisebb gazdasági társaság is vetőmag előállítással foglalkozik a településen – hangsúlyozta Molnár Etele. Szarvas alpolgármestere hozzáfűzte: a MATE jelenléte a tudományos hátteret biztosítja, és fontos, hogy a gazdálkodók naprakész szakmai információkhoz jussanak.

Kép

Dr. Tóth Szilárd egyetemi docens (MATE) „Új kihívások a vetőmagágazatban; a hatékonyság növelésének lehetőségei a gyakorlatban” címmel, Szűcs Csaba, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növényvédelmi és Borászati Igazgatóság igazgatója a növényútlevél és s csávázószerek témakörében, Károlyi Gyula, a NÉBIH osztályvezetője pedig a vetőmagágazattal kapcsolatos kérdésekről tartott előadást. Dr. Pauk János, a Magyar Növénynemesítők Egyesületének elnöke: „A magyar biológiai alapok szerepe és helye a köztermesztésben” elnevezéssel, Kádi Gabriella, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Vetőmag- és Szaporítóanyag-felügyeleti Osztály laboratóriumvezetője a működésükről, míg dr. Czinkóczky Mihály nyugalmazott főiskolai docens a MATE szarvasi képzési helyén zajló vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzésről szólt.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal