A Fejér Megyei Kormányhivatal is csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz

2022.05.05. 16:40 | Fejér Vármegyei Kormányhivatal

Tizedik alkalommal rendezik május 2-8. között hazánk legnagyobb önkéntes hulladékgyűjtő eseményét, a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót. A Fejér Megyei Kormányhivatal Zöldhatóságának 46 szakembere kedden délután vett részt a munkában.

Kép

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére országszerte több ezer önkéntes vesz részt az illegális hulladékokkal szennyezett területek megtisztításában. A „TeSzedd!” akció a környezettudatos gondolkodást és az arra irányuló széleskörű társadalmi szemléletformálást népszerűsíti. A mozgalom során a testi épséget és egészséget nem veszélyeztető, kesztyűben biztonságosan összeszedhető és zsákban gyűjthető hulladékok összegyűjtése történik. Az akció során nem összeszedhető szemét (építési-bontási törmelék, elektronikai és zöldhulladék) elszállíttatásáról a2021. április 1-én megalakult hulladékgazdálkodási hatóság gondoskodik, amely eddig több mint 13 ezer tonna illegális szemétfelszámolásáról intézkedett Fejér megyében.

 

A Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya– a hagyományaikhoz híven – idén is képviseltette magát a közösségi akcióban. A kormányhivatal 46 munkatársa 53 zsáknyi illegálisan elhelyezett kommunális hulladéktól tisztították meg Székesfehérváron a 7-es elkerülő út rézsűjének területét és a szomszédos erdőt. Találtak, összegyűjtöttek ezen kívül kamion karosszéria-elemeket, gépjárművek gumiabroncsait is. Petrás József, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője és dr. Győri Mihály, a hulladékgazdálkodási osztály vezetője a helyszínen kiemelte: az akció sikeres volt, de folyamatos, hosszú távú munkára és figyelemre van szükség. Egyrészt mert még mindig túl sok a szemét a természetben, másrészt a környezetünk tisztán tartásával kapcsolatos szemléletmód kialakítására további erőfeszítéseket kell tenni. A hulladékgyűjtési akció a szemléletformáló hatásán túl szociális élményt is ad: a családok, iskolai és munkahelyi csoportok bevonásával közösségépítésre is jó lehetőség.

 

Az illegális hulladéklerakók felszámolásában a lakosság szerepvállalása is kiemelten fontos. A megújult HulladékRadar applikáción keresztül a lakosságnak lehetőség nyílik az illegális hulladéklerakók bejelentésében. Az applikáció újítása, hogy a bejelentő figyelemmel kísérheti az ügy állását és értesítést kap az általa bejelentett hulladékok elszállításáról. A TeSzedd mozgalomban részt vevők az akció során össze nem szedhető hulladékokat maguk is bejelenthetik.

Forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal – fotó: Nagy Norbert – FMH