Nagy mennyiségű illegális hulladékot gyűjtöttek össze a kormányhivatali szakemberek Zámolynál

2024.04.23. 08:14 | Fejér Vármegyei Kormányhivatal

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya idén is aktívan részt vett a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” akcióban. A kormányhivatal munkatársai április 22-én, hétfőn nagy mennyiségű illegálisan elhelyezett kommunális hulladéktól tisztították meg a 8126-os út Zámoly és Csákberény szakaszának egy részét.

Kép

Április 22. és 28. között, immár 12. alkalommal rendezik meg hazánk legnagyobb önkéntes hulladékgyűjtő eseményét, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akciót. Országszerte több ezer önkéntes vesz részt az illegális hulladékokkal szennyezett területek megtisztításában, az Energiaügyi Minisztérium szervezésében.

A mozgalom során a testi épséget és egészséget nem veszélyeztető, kesztyűben biztonságosan összeszedhető és zsákban gyűjthető hulladékok összegyűjtése történik. Így az építési-bontási törmelék, elektronikai és zöldhulladék összegyűjtése a mozgalom keretében nem lehetséges. Az akció keretében a hulladékok összegyűjtéséhez szükséges eszközöket (kesztyű, zsák, kötöző), valamint az összegyűjtött hulladékok szállítási költségeit az Energiaügyi Minisztérium biztosítja. Az akció során nem összeszedhető hulladékok elszállíttatásáról a hulladékgazdálkodási hatóságok fognak gondoskodni.

A Fejér vármegyei hulladékgazdálkodási hatóság 2021. április 1. napján kezdte meg működését, és az elmúlt 3 évben több mint 30 ezer tonna illegális hulladék felszámolásáról intézkedett Fejér megyében.

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya idén is képviseltette magát a közösségi akcióban. A Kormányhivatal munkatársai április 22-én nagy mennyiségű, több mint 40 nagy zsáknyi illegálisan elhelyezett kommunális hulladéktól tisztították meg a 8126-os út Zámoly és Csákberény szakaszának egy részét.

Az illegális hulladéklerakók felszámolásában a lakosság szerepvállalása is kiemelten fontos. A HulladékRadar applikáción keresztül bárkinek lehetőség van az illegális hulladéklerakók bejelentésére. Az applikáció újítása, hogy a bejelentő figyelemmel kísérheti az ügy állását és értesítést kap az általa bejelentett hulladékok elszállításáról. A TeSzedd mozgalomban részt vevők az akció során össze nem szedhető hulladékokat maguk is bejelenthetik.

A szelektalok.hu weboldali regisztrációt követően önkéntes részvevőként bárki csatlakozhat a nyílt csoportokhoz az akció időtartama alatt. Tegyük együtt jobbá és szebbé környezetünket!

Forrás: Fejér Vármegyei Kormányhivatal