Példanélküli hadgyakorlatban vett részt a kormányhivatal

2023.11.14. 10:26 | Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal

Adaptive Hussars 2023 néven indult nagyszabású hadgyakorlat az ország több pontján, amelybe a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal is bekapcsolódott.

2023. november 13-án éleslövészettel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a hajdúhadházi Kiképző Bázison Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a hadgyakorlaton mintegy 5 ezer katona, köztük 500 tartalékos honvéd vesz részt, és többszáz katonai eszközt használnak. Kiemelte: egy olyan méretű és léptékű gyakorlatnak lehetünk a tanúi és részesei, amilyen körülbelül 30 éve nem volt ebben az országban. A miniszter szerint a gyakorlatnak egyrészt az a célja, hogy megvizsgálja a haderő felkészültségét egy szakértők által lemodellezett, Magyarország biztonságát veszélyeztető helyzetre, másrészt a magyar közigazgatás képességeit is felméri.

Kép

Böröndi Gábor arról számolt be, hogy megkezdődött a tapasztalatok gyűjtése. A vezérkari főnök közölte: éleslövészeteket, csapatmozgásokat hajtunk végre, illetve logisztikai-ellátási kérdéseket küzdünk le óráról órára, napról napra. Kiemelte: a mostani egy nagy gyakorlat, az egész magyar honvédséget – vezetési rendszerét is beleértve – megmozdítja.

Rácz Róbert arról tájékoztatott, hogy az államigazgatás bizonyos mértékben a védelmi igazgatás platformja, hiszen a Helyi Védelmi Bizottságok és a Területi Védelmi Bizottságok mind-mind különböző döntéshozó szintjei a védelmi igazgatásnak.

Kép

A főispán kiemelte, hogy a kormányhivatalok a Magyar Honvédséggel való kooperáció minőségét, gyorsaságát, mélységét vizsgálják önmagukon is, illetve próbálnak eleget tenni ezeknek a kötelezettségeiknek. Elmondta: számtalan döntést hoztunk az elmúlt napokban, amellyel igyekeztünk azt a szimulált, modellezett helyzetet kiszolgálni és végrehajtani, amelyeknek az a lényege, hogy a honvédség igényeket fogalmaz meg a területi és helyi védelmi bizottságok irányába, s mi igyekszünk ezeket kiszolgálni.

Forrás: HBVKH