Projekt címe: GINOP-5.2.1-14-2015-00001 Ifjúsági garancia
Rendelkezésre álló forrás: 179,41 milliárd Ft
Somogy megyében rendelkezésre álló forrás: 9,4 milliárd Ft
Projekt kezdete: 2015.01.01.
Projekt tervezett befejezése: 2023.12.31.

Projekt rövid összefoglalója:

Az GINOP 5.2.1 intézkedés keretében ESZA (Európai Szociális Alap), YEI (Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés), valamint nemzeti társfinanszírozással megvalósuló Ifjúsági Garancia program lényege, hogy azon 15-24 éves fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra.
A program célcsoportja 25 év alatti (betöltött 15 év és még nem betöltött 25 év közötti) sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatalok. Ide mindazok beletartoznak, akik a fenti jellemzőkkel bírnak, és álláskeresőként vagy egyéb módon nyilvántartottak az állami foglalkoztatási szervnél, illetve, ha annak nyilvántartásában semmilyen módon nem szerepelnek.

A cél az, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához. A szakképzetlen fiatalok esetében ez elsősorban azzal érhető el, ha visszatérhetnek a tanuláshoz, egy új lehetőséget kapnak a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére. A szakképzett fiatalok esetében a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedés segítésére kell helyezni a hangsúlyt.

A program keretében az alábbi támogatások nyújthatók:

  • Bértámogatás
  • Bérköltség támogatás
  • Mobilitási támogatások: munkába járás támogatása, lakhatási támogatás
  • Vállalkozóvá válási támogatás
  • Képzési támogatás

A munkaerő-piaci program megvalósításának forrása az Európai Szociális Alap (ESZA), és a nemzeti társfinanszírozás által biztosított összeg. A munkaerő-piaci program lebonyolítója a Somogy Megyei Kormányhivatal, szorosan együttműködve a járási hivatalokkal.

Bővebb információ a projekttel kapcsolatban az Ifjúsági garancia hivatalos honlapján, a http://ifjusagigarancia.gov.hu oldalon, valamint hivatalos Facebook oldalán az ’Ifjúsági Garancia’ név alatt érhető el.

További kérdés esetén keresse fel a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályát.

GINOP-5.2.1-14-2015-00001 Ifjúsági Garancia c. kiemelt projekt szakmai megvalósítása, elért eredményei