Áldozatsegítő Pont nyílt Siófokon

2022.06.03. 09:36 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A bűncselekmények áldozatai egyre több segítséget kaphatnak Somogyban egy hatékony együttműködésnek köszönhetően. Ezt a célt szolgálja a Siófoki Rendőrkapitányság épületében csütörtökön átadott Áldozatsegítő Pont is, ahol a szolgálat munkatársa személyesen is fogadja mostantól az ügyfeleket.

Hazánkban törvényi előírás, hogy a bűncselekmények áldozatainak sérelmét minél szélesebb körben orvosolni kell, ebbe bele tartozik a jogi, a lelki és anyagi támogatás is.

Az áldozatsegítés eddig is működött megyénkben, az érintettek korábban a rendőrség tájékoztatása alapján maguk keresték fel a szolgálatot, de nemrégiben az úgynevezett opt-out rendszer bevezetésével – ha az áldozat nem tiltja meg – az adatok továbbítása automatikus az Igazságügyi Minisztériumba, ahonnan a regionálisan illetékes Áldozatsegítő Központhoz kerülnek. A szakemberek ezek után felveszik a kapcsolatot az áldozattal és a szükségeinek felmérése után,a további támogatás érdekében (azonnali pénzügyi segély) delegálják az illetékes (áldozat részére megfelelő) kormányhivatalhoz, ill. saját hatáskörben segítséget nyújtanak.

A most megnyílt Áldozatsegítő Pontra a közelben élő vagy tartózkodó érintettek személyesen bemehetnek, és szakszerű segítséget kaphatnak.

Dr. Szeiler Orsolya igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár az iroda átadóján hangsúlyozta, hogy 2025-re egy országos hálózat kiépítése a cél a könnyebb hozzáférhetőség érdekében. Az együttműködő partnerek száma is folyamatosan nő, immáron 117 megállapodást kötöttek többek között civil és egyházi szervezetekkel is.

- A Somogy Megyei Kormányhivatal szervezeti egységén belül működő területi Áldozatsegítő Szolgálat munkatársai – ahogy korábban is – a jövőben is megtesznek mindent azért, hogy a bűncselekmények áldozatai segítséget kapjanak – mondta köszöntőjében Vetési Bernadett, a SMKH főigazgatója. Hozzátette, hogy a május végi adatokat nézve jól látható az eredményesség a megállapított azonnali pénzügyi segély összegét vizsgálva, ugyanis ez a szám idén a kétszerese a tavalyinak, míg az ügyszám majdnem a két és félszerese. Ez a növekedés jól mutatja a rendőrség, a kormányhivatal és a szolgálat hatékony együttműködését.

Molnár Gábor megyei rendőrfőkapitány köszöntőjében kiemelte, hogy külön öröm, hogy ez az Áldozatsegítő Pont Siófokon nyílik, hiszen a turisztikai szezonban a térség népességszáma megnő, ami óhatatlanul is magával hozza a bűncselekményszám emelkedését, így a siófoki iroda közvetlen segítségnyújtással tud az érintettek rendelkezésére állni.

Az átadón együttműködési megállapodást írt alá dr. Répássy Róbert államtitkár az Igazságügyi Minisztérum részéről, Vetési Bernadett a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Molnár Gábor megyei rendőrfőkapitány.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal