Balatonlellén mondott beszédet államalapításunk ünnepén dr. Neszményi Zsolt főispán

2023.08.20. 14:13 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hogy ezen a napon emlékezünk Szent Istvánra, államalapító királyunkra, és azokra a magyarokra, akik történelmünk során elszántan védték ezt az országot, a magyar államiságot.

Kép

Kiemelte, hogy kell az ünnep akkor is, amikor a szomszédban fegyverek ropognak, amikor a háború súlyos gazdasági következményeivel nap mint nap szembe kell néznünk.


- Sőt, éppen most van igazán szükségünk arra, hogy közös életünkre olyan távlatból tekintsünk, amely segít megérteni múltunkat, valósághűen látni jelenünket, és okos döntésekkel segíteni jövőnket.

Most kell erőt merítenünk Szent István bölcsességéből, istenhitéből, előrelátásából, bátorságából – fogalmazott a főispán.


István király ünnepén, a független keresztény magyar állam, a független magyar királyság megteremtését ünnepeljük, egyben arra emlékezünk, hogy a mögöttünk álló ezer év alatt hol a függetlenségét, hol a kereszténységét, hol a magyarságát próbálták megrengetni Szent István államának.


- Amikor erős államot akarunk, akkor az erős országot, benne erős polgárokat jelent, amikor jól szervezett államot akarunk, akkor az a polgárokat szolgáló államot jelent. Egykor elsők voltunk sok dologban és most sem akarhatunk kevesebbet,minthogy a magyarok a leggyarapodóbb polgárai legyenek az európai közösségnek, természetesen elvégzett munkájuk, tehetségük és szorgalmuk szerint – mondta dr. Neszményi Zsolt.


Nem lehetünk tétlenek! Államalapító királyunk erőssége is a tettei voltak, az álom nem lett volna elég az erős alaphoz. Ő azonban olyan fundamentumot rakott le, és olyan fáradhatatlan tetteket vitt végbe, amelyek évszázadokon át biztosították,hogy Magyarország Európa szívében megmaradjon függetlenségében, kereszténységében, magyarságában. Magyarország a hit, az összetartozás ereje és a tettek által született meg.


Ne feledjük: mi mai magyarok vagyunk az összekötő kapocs múlt és jövő között, vagy ahogyan József Attila fogalmaz: „múlt jelen, s jövendő” az egyes ember.


Az ünnepséget követő koszorúzáson Somogy főispánja Balatonlelle polgármesterével, Kenéz Istvánnal közösen helyezte el a megemlékezés virágait.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal