Csökkentsük az élelmiszerpazarlást!
A Somogy Vármegyei Kormányhivatal idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programhoz. Ebben az évben az élelmiszerpazarlás áll a fókuszban.
Az elmúlt két évben a textilhulladékok és a csomagolási hulladékok csökkentésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet hivatalunk Hulladékgazdálkodási Osztálya, méghozzá olyan sikeresen, hogy a programban különdíjat érdemelt.
Idén a középiskolás korosztályt célozza a projekt, amelynek első állomásaként az élelmiszerpazarlás környezeti és gazdasági hatásairól hallhattak előadást a fiatalok. Dr. Borbély Csabától, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docensétől.
A szakember elmondta, hogy világviszonylatban 1,3 milliárd tonna, hazánkban 1,8 millió tonna élelmiszer megy a szemétbe. Beszédesek azok az adatok is, amelyek szerint a mintegy 8 milliárd fős népességhez képest a bolygón 860 millió ember alultáplált, míg 1,7 milliárd túlsúlyos, 806 millió pedig kövér.
Borbély Csaba kiemelte, hogy több oka is van, hogy ennyi élelmiszerhulladékot termelünk, ezek közül pedig kiemelte a tudatosság hiányát, a negatív hozzáállást és például a személyes ízlésvilágot. Szemléltető példaként említette az esztétikailag sérült konzervdobozokat, amiket csak azért nem vásárol meg az emberek többsége, mert nem tetszetős.
A kívánatos a hulladéktermelés megelőzése lenne, ezt követné a megmaradt élelmiszerek szétosztása a rászorulók között, majd a háziállatok maradékkal való etetése, a komposztálás, s végül, utolsó lehetőségként a lerakás a hulladéktelepeken.
A program folytatásaként a Csányi Alapítvány diákjai hasonló előadáson és egy "Pazarlásmentes Bingo" kihívásban vehetnek részt, melynek végén bemutatják, hogy ők milyen lépéseket tettek az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében.