Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Csökölyben startolt az idei egészségügyi szűrőprogram

2022.05.24. 08:03 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A kis lélekszámú településeken élők egészségmegőrzését hivatott szolgálni a Nemzeti Népegészségügyi Központ „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” elnevezésű programja, ami 2021-ben Csökölyben kezdte meg országjáró útját.

Az első állomáson dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az egészségügyi szűrések fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy hazánkban nagyon magas a nem fertőző krónikus megbetegedések száma. A program során három év alatt 371 településen, 416 szűrési napon több mint 30 ezer pácienst vizsgáltak meg, és 2021-ben a szűréseken részt vevők 40 százalékánál észleltek valamilyen elváltozást.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának értékelése szerint Somogy megye a jelenlegi állapotában a nehéz helyzetben lévő megyék közé tartozik, amelynek népessége folyamatosan fogy és öregszik. Dr. Fadgyas Erzsébet főosztályvezető, megyei tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy a megye településszerkezete kedvezőtlen, jellemző rá az apró, zsákfalvas szerkezet, a települések 74 százalékában a lakosok száma nem haladja meg az 1000 főt. Ebből adódóan az itt élőknek nehezebb az egészségügyi szolgáltatások elérése, amin az országjáró szűrőprogram segít. Megyénkben Csökölyben, Pálmajorban és Pusztakovácsiban végeznek vizsgálatokat a szakemberek.

A szűrőbuszon az általános állapotfelmérés és rizikóbecslés mellett népegészségügyi célú szervezett méhnyakszűrésére, kardiológiai vizsgálatra, stroke prevenció keretein belül neurológiai – carotis UH vizsgálatra, pulmonológiai vizsgálatra és bőrgyógyászati állapotfelmérésre is lehetőség van. A szakamberek tanácsadásra várják a dohányzásról leszokókat és az arra jogosultak átvehetik a vastagbélszűrési egységcsomagjukat is.

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programmal párhuzamosan a Somogy Megyei Kormányhivatal Kormányablakbusza is kitelepül az érintett településekre.

Vetési Bernadett, a hivatal főigazgatója a mobil kormányablakkal kapcsolatban kiemelte, az a cél, hogy a kistelepüléseken élők az egészségügyi szűrővizsgálatokkal egy időben és azzal egy helyen el tudják intézni hivatali ügyeiket is, ráadásul ezeken a napokon és helyeken a Kormányablakbusz egész nap, 10-16 óráig fogadja az ügyfeleket. A legfontosabb aktualitás a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok érvényességének meghosszabbítása, melyeknek végső határideje június 30. Mindemellett számos egyéb ügyet is intézhetnek az állampolgárok a mobil kormányablakban, de fontos, hogy a buszon kizárólag bankkártyás fizetéssel lehet teljesíteni az illetékfizetési kötelezettséget.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal