Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Dicsőség a hősöknek!

2023.10.23. 08:55 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Dr. Neszményi Zsolt főispán ünnepi gondolatai:

Október 23-a, az 56-os forradalom és szabadságharc emléknapja, mely nemcsak nekünk, de a 20. század világtörténetében számos nép közös ünnepe. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet.

Arra a csodálatos napra emlékezünk ma, amikor mi, magyarok megmutattuk magunknak, a világnak, hogy kik is vagyunk valójában.

A csaknem egy évtizede tartó diktatúra megannyi szomorú tapasztalatát megélve Magyarország polgárai megelégelték a sztálinista terrort, az emberek millióinak álmait semmibe vevő rezsim aljasságát, féktelenségét, embertelenségét.

Ma 1956 ismert és ismeretlen hőseire emlékezünk, azokra, akik sokszor fegyvertelenül álltak ki a szabadságért, a függetlenségért, akik nem féltek szembenézni a tankokkal és az összefogás erejével megtorpanásra kényszerítették a világ egyik legnagyobb katonai erejét.

A magyar nemzet történelmének egyik meghatározó eseménye 1956. Nem rajtuk múlt, hogy akkor, 1956-ban nem sikerülhetett. Mégis hatalmas részük volt abban, hogy ma egy szabad, független, demokratikus Magyarországon élhetünk.

Emlékezzünk ma azokra az ismert és névtelen hősökre, akik nem voltak tanult szónokok, harcos népvezérek vagy jól kiképzett tábornokok. Az ’56-os világtörténelmi pillanat hősei a magyar nép egyszerű fiai és lányai voltak. Soha nem feledjük őket!

Dicsőség a hősöknek!

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal