Ellenőrizze időben okmányai érvényességét

2023.07.13. 13:21 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Nem lehet elégszer felhívni az állampolgárok figyelmét arra, hogy időről-időre vegyék elő személyi és utazási okmányaikat, és ellenőrizzék azok lejárati idejét. Bár minden évben hangsúlyozza a kormányhivatal ennek fontosságát, mégis minden évben – így már 2023-ban is – érkeztek olyan ügyfelek a kormányablakokba, akiknek már a körmükre égett a határidő, ami bizonyos esetekben több tízezer forintba is kerülhet.

Kép

Hivatalos ügyintézésnél egy lejárt személyi igazolvány, közúti ellenőrzésnél egy érvénytelen jogosítvány könnyen meghiúsíthatja terveinket, míg az érvényét vesztett útlevél és hiányzó EU Taj kártya akár az egész család nyaralását romba döntheti. Nincs bosszantóbb, mint a határról vagy reptérről visszafordulni.

Utazás előtt mindenképpen informálódjunk a konzuli szolgálatok felületeiről, hogy hol milyen feltételeknek kell megfelelni, ugyanis országonként eltérőek a szabályok arra vonatkozóan, hogy az utazás dátumához képest meddig kell érvényesnek lenniük iratainknak. Utazásra csak a személyi igazolvány és az útlevél alkalmas, a vezetői engedély nem útiokmány. Amennyiben lejárt a személyi igazolvány, a hivatalban kiállított ideiglenes változattal is lehet utazni, viszont nem minden ország fogadja el! Románia területére például nem lehet ideiglenes személyivel beutazni! Ráadásul ideiglenes személyi igazolványt csak akkor lehet kérni, ha semmilyen más érvényes okmánnyal nem rendelkezünk.

Az útlevelek 5, illetve 10 évig érvényesek, azok meghosszabbítása 18-70 év közötti felnőtteknek 7500, illetve 14 ezer forint, de ha későn kapunk észbe, akkor ezen felül akár 19 ezer, 29 ezer, vagy 39 ezer forintot is fizethetünk a 7 napos, a 3 napos és a 24 órás sürgősségi elkészítésért. Ha minden kötél szakad azt is vegyük figyelembe, hogy 24 órás és 3 napos soron kívüliség esetén az útlevelet Budapesten a központi okmányirodában tudjuk átvenni.

Jogosítványt érvényesíteni a kormányablakokban tudunk 4 ezer forintos díj megfizetése ellenében, de az Ügyfélkapun keresztül ezt a díjat megspórolhatjuk, ha van a rendszerben 3 évnél nem régebbi fotónk. Amennyiben nincs, akkor elég a fénykép elkészítéséhez felkeresni a kormányablakot, utána tudjuk folytatni online a vezetői engedély díjmentes hosszabbítását.

Végül említsük meg az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami nélkül ugyan útra kelhetünk, de az EU országain belül jó szolgálatot tehet, ha orvosi ellátásra van szükségünk. Ezt a kis plasztikkártyát azonnal elkészítik a kormányablakokban és a családtámogatási, társadalombiztosítási ügyfélszolgálaton, meghatalmazással pedig egy személy is megcsináltathatja minden családtagét.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal