Elstartolt a „Nyári diákmunka”

2023.06.19. 14:13 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Somogyban is jelentkezhetnek a diákok a ,,Nyári diákmunka" programra. A Gazdasági Minisztérium célja a fiatalkori inaktivitás csökkentése és a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítése. Országosan 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosít a kormány, melyből vármegyénk 130 millió forinttal gazdálkodhat.

Kép

A diákok a programban két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhetnek. A foglalkoztatók számár a diákok foglalkoztatása rugalmas, gazdaságos és kényelmes létszámgazdálkodást tesz lehetővé.

2022-ben Somogyban 270 munkáltató támogatásával 834 diák foglalkoztatása valósult meg, míg az idén rendelkezésre álló 130 millió forint 990 fiatal foglalkoztatását teszi lehetővé.

Vármegyében a területi munkaerőpiaci sajátosságokat szem előtt tartva külön figyelmet kap a Balaton parti régióhoz kapcsolódó és a turizmus-vendéglátás területén tapasztalható munkaerőhiány enyhítése, a balatoni és egyéb somogyi vendéglátó vállalkozók segítése. 2022-ben 295 fiatal dolgozott nyáron a vendéglátásban.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a programhoz kapcsolódva idén mintegy 26-27 ezer diák részvételére számít, ehhez a kormány 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosít. A támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások igényelhetik.

Fontos, hogy a diákmunkára is érvényesek a Munka törvénykönyvének előírásai, így nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint. A 25 év alattiakra érvényes SZJA-mentesség miatt a bruttó bér megegyezik a nettó bérrel.

A diákmunkára további speciális szabályok is vonatkoznak: a fiatalok nem végezhetnek éjszakai munkát (este 10 órától), rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében 6 óra, és a munkáltatónak biztosítani kell a 12 órás pihenőidőt, továbbá legfeljebb 1 heti munkaidőkeret alkalmazható.

A tavalyi évben Somogy vármegyében Barcs önkormányzata és a Rippl-Rónai Vármegyei Hatókőrű Városi Múzeum foglalkoztatta a legtöbb diákot. Barcson szerteágazó feladatokat végeztek a tanulók, volt munka a polgármesteri hivatalban kézbesítőként, a szociális központban, és városgazdálkodási területen például a strandüzemeltetésnél. Az önkormányzat a fiatalok munkatapasztalat-szerzését kívánja támogatni a foglalkoztatásukkal.

A Rippl-Rónai Vármegyei Hatókőrű Városi Múzeum tucatnyi diáknak adott munkát 2022-ben a ,,Nyári diákmunka" program keretében. Az intézmény több telephelyén dolgoztak a fiatalok, volt, aki a nyári táboroknál segített, a könyvtárban adatrögzítési feladatokat látott el, karbantartási, javítási munkálatokat végzett, de a pakolás és takarítás is a feladatok között volt. Idén 14 fő foglalkoztatására pályáztak, s mivel az intézményben jelenleg folyamatos a költözés, így várhatóan most pakolásból és takarításból jut több a diákoknak.

A diákok 2023. június 15-től - a program indulásával egy időben - regisztrálhatnak a lakhely szerinti járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, és a támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-ével állhatnak munkába.

Az augusztus végéig tartó program részletei a munka.hu oldalon olvashatók.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal