Emlékezés Trianonra

2022.06.07. 11:26 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

2022. június 4-e a Trianoni békeszerződés aláírásának 102. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja. Az ország nemzeti tragédiájára emlékezve a Berzsenyi parkban, a Trianon-emlékműnél tartottak megemlékezést.

- A haza védelme elemi kötelességünk, melyről az Alaptörvény is rendelkezik. Trianon előtt senki nem kérdezte meg a magyarokat, hogy mit akarnak, rólunk döntöttek, de nélkülünk - mondta emlékezőbeszédében dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a népek önrendelkezési jogát semmibe vették, a trianoni békeszerződés aláírása pedig kényszer volt hazánk számára, hanem diktátum, mert nem a felek közös akaratán alapult.
A történelmi Magyarország területeinek kétharmadát, lakosságának pedig egyharmadát elcsatoló szerződést a felek 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban.

- Az az ország, amelyiknek nincs múltja, annak nincs jelene és jövője sem lesz, de Magyarország nem gyökértelen, csak itt a Kárpát-medencében több ezer éves múltunk van - hangsúlyozta dr. Vizi László Tamás.

Az emlékezőbeszédet követően a jelenlévők megkoszorúzták a Trianon-emlékművet. A Somogy Megyei Kormányhivatal képviseletében dr. Boldog-Ellenberger Szilvia, a SMKH Kaposvári Járási Hivatal hivatalvezetője és dr. Kovács Kornélia hivatalvezető-helyettes helyezte el az emlékezés virágait.

A kaposvári megemlékezésen a Déryné Vándorszíntársulat és a Somogy Táncegyüttes adott műsort.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal