Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Érzékenyítés az esélyegyenlőség jegyében

2024.10.15. 15:48 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Esélyegyenlőségi napot tartott a Somogy Vármegyei Kormányhivatal, melynek célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a vakok és látássérüléssel élők helyzetére, mindennapos kihívásaira. A rendezvény a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének közreműködésével jött létre.

A programon több mint százan vettek részt, köztük a GINOP Plusz-3.2.1-21 „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül” című kiemelt Pillér projektben résztvevő partnercégek munkatársai és a kormányhivatal kormánytisztviselői.

Dr. Neszményi Zsolt főispán köszöntőjében elmondta, hogy a kormányablakokban intézik ügyeiket a legtöbben, így ezek mindegyike akadálymentes, legyen szó mozgáskorlátozott, hallássérült vagy látássérült emberekről. Ezekben a helyiségekben vezetősáv, Braille írásos tájékoztató táblák, indukciós hurkok és akadálymentes mosdók lettek kialakítva, és természetesen az ügyintézők is felkészültek a fogadásukra. Hozzátette, hogy munkáltatóként is hasznos az érzékenyítő program, mert a látássérült emberek is potenciális munkatársak, akiket az egészségügyi állapotukhoz mérten foglalkoztatni lehet és érdemes.

Dr. Nemesné Kiss Gabriella, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének elnöke kiemelte, hogy nagy öröm számukra az együttműködés, mert a látássérülteket is ugyanúgy érinti az ügyintézés, mint bárki mást. A hivatali dolgozók és a cégek képviselői a mindennapokban találkozhatnak velük, most pedig azt is megtapasztalhatják, hogy hogyan tudnak a lehető legjobban segíteni a vakoknak és gyengénlátóknak.

A programon Ballai Anna Mária, az egyesület alelnöke tartott jó hangulatú, érdekes előadást, majd a résztvevők több speciális eszközt, játékot is kipróbálhattak, megtapasztalhatták milyen látássérültnek lenni, valamint egy vakvezető kutyával és gazdájával is megismerkedtek.

A program a GINOP_Plusz-3.2.1-21 „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül” című kiemelt Pillér projekt keretében valósul meg, amelyre országosan 70 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás, Somogy vármegyében 2,289 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal