Földárverések Somogyban

2024.06.21. 11:06 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Összesen csaknem 20 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam júliusban az árverések idei ütemében. A licitek során 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz.

Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, bárki tehet vételi ajánlatot. A földárverések Somogy vármegyében összesen 950,036 hektárt érintenek.

A szántó, a rét és a legelő művelési ágú területek mellett a vegyes művelési ágú földrészletekre is lehet licitálni. Az árveréseket Somogyban 2024. július 1. és 2024. július 12. napja között tartják.

Az árverésekre kialakított szabályrendszer lehetővé teszi, hogy átláthatóan, nyilvános keretek között történjen meg az állami földek értékesítése.

Az árverési eljárásban árverezőként a Földforgalmi törvényben foglaltak szerinti helyben lakó, földművesnek minősülő természetes személy vehet részt, akinek az életvitelszerű lakáshasználata helye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve olyan településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságban van.

A licitáláshoz a földrészlet kikiáltási árának 10 százalékos árverési biztosítékként való megfizetése szükséges, melyet az árverezőnek – helyrajzi számonként - a hirdetményben meghatározottak szerint kell megfizetnie, legkésőbb az árverést megelőző harmadik munkanap nulla óráig.

Elővásárlási jog gyakorlására kizárólag az árverésen van lehetőség a módosult rendelkezések alapján, ezért az elővásárlóként jogot gyakorolni kívánó személyeknek is regisztrálniuk kell az árverésre. Aki árverezőként is regisztrál és elővásárlási jogát is gyakorolni kívánja, árverezőként és elővásárlóként is szükséges regisztrálnia. Az elővásárlási jog gyakorlásának feltétele az árverésen személyesen, vagy meghatalmazott jogi képviselő útján történő részvétel.

Az árverésen kizárólag érvényes regisztrációval rendelkező személy vehet részt.

Az árverésre kerülő ingatlanok részleteit, a regisztrációval és a licitálással kapcsolatos valamennyi tudnivalót a Somogy vármegyében május 19-én közzétett hirdetmények tartalmazzák, melyek a kormányhivatal honlapjáról tölthetők le.

 

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal