Folytatódnak a földárverések

2023.09.15. 11:58 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Októberben megkezdődik a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek árverés útján történő értékesítésének II. üteme.

Országszerte – a június-júliusban lezajlott I. ütemmel együtt – mintegy 22 ezer hektár állami tulajdonban lévő földterület kerül kalapács alá. A licit októberben Somogy vármegyében hozzávetőleg 731 hektárt érint.

Az árverésekre kialakított szabályrendszer lehetővé teszi, hogy átláthatóan, nyilvános keretek között történjen meg az állami földek értékesítése.


Az árverési eljárásban árverezőként a Földforgalmi tv. 18. § (1) bekezdés e) pontja szerinti helyben lakó, földművesnek minősülő természetes személy vehet részt, akinek az életvitelszerű lakáshasználata helye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve olyan településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságban van.


A licitáláshoz a földrészlet kikiáltási árának 10 százalékos árverési biztosítékként való megfizetése szükséges, melyet az árverezőnek – helyrajzi számonként - a hirdetményben meghatározottak szerint kell megfizetnie, legkésőbb az árverést megelőző harmadik munkanap nulla óráig.


Az elővásárlásra jogosultak az árverésen élhetnek ezen jogukkal, a helyszínen személyesen kell az elfogadó nyilatkozatot megtenniük, de nem szükséges licitálniuk, elég a licit leütése után a legmagasabb összegnek megfelelő vételi ajánlatot tenniük.


Somogy vármegyéből 24 földrészlet – összesen 742,5341 hektár – kerül értékesítésre a II. ütemben, az árveréseket a Somogy Vármegyei Kormányhivatal bonyolítja le október 18-tól, egy kaposvári helyszínen.


Az árverésre kerülő ingatlanok részleteit, a regisztrációval és a licitálással kapcsolatos valamennyi tudnivalót a Somogy vármegyében szeptember 15-én közzétett hirdetmények tartalmazzák, melyek a kormányhivatal honlapjáról tölthetők le.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Letölthető csatolmányok