Hamarosan megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése

2022.10.11. 07:57 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Október 17-én elindulnak a 2022. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos mezőgazdasági kifizetések az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően.

Kép

Az előlegfizetés fő célja, hogy a termelők pénzügyileg stabilan, likviditási gondok nélkül kezdhessék meg az őszi munkákat. Prioritást élvez, hogy minél több gazda részesülhessen előrehozott kifizetésben, és minden jogcímen elinduljon az utalás, amelyen arra lehetőség van. Így a területalapú támogatásokon túl egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások kifizetését is hamarosan megkezdi a Magyar Államkincstár. Az erről szóló döntések már a hét folyamán megérkezhetnek az ügyfelek Ügyfélkapus tárhelyére, fontos kiemelni azonban, hogy az utalások teljesítése csak a pénzügyi év kezdetét, azaz 2022. október 16. követően kezdődhet meg.

Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer, továbbá a mobilGAZDA alkalmazás segítségével is nyomon követhetik az utalások részleteit. Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik bejelentett bankszámlaszámmal, azt mielőbb pótolni kell a zavartalan utalás érdekében.

A Magyar Államkincstár az előlegfizetés november 30-ig tartó időszakában mintegy 300 milliárd forint kifizetését teljesíti az Egységes kérelemben igényelt egyes jogcímek vonatkozásában, ebből Somogy megyében közel 11 milliárd forintnyi összeg kifizetése várható.

Az idei évben csaknem 6 ezer Egységes kérelmet nyújtottak be a somogyi gazdálkodók, összesen több mint 247 ezer hektár területre. Első körben azon ügyfelek jogosultak előlegfizetésre, akiknél nincs folyamatban lévő ellenőrzés, illetve a korábban lefolytatott ellenőrzések nem tártak fel hiányosságokat.

Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál a teljes támogatási összeg maximum 70 százaléka – SAPS támogatás esetében 41 ezer forint, Zöldítés támogatás esetében közel 24 ezer forint – lehet, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál (mint például az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása) maximum 85 százalék lehet.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal