Hamarosan startol az Egységes kérelmek beadási időszaka

2024.04.08. 15:36 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Várhatóan április első felében indul a legnagyobb gazdálkodó kört érintő Egységes kérelmek benyújtási időszaka, melynek keretében a gazdálkodók 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen igényelhetnek támogatást, illetve teljesíthetnek ezekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségeket.

A 2023-as évben indult új támogatási rendszer egyes elemeit a tapasztalatok és az ügyfelek visszajelzései alapján felülvizsgálták. A módosításnak köszönhetően számos könnyítés várható többek között a feltételesség és az agro-ökológiai program egyes vállalásaival kapcsolatban, illetve pontosították az olyan, korábban nem tisztázott fogalmakat, mint a direktvetés, tarlóhántás…stb.

Az egyes jogcímek vonatkozásában a változásokat, illetve pontos támogatási részletszabályokat a közeljövőben megjelenő támogatási rendeletek tartalmazzák majd.

Támogatási kérelmet csak azon igénylő nyújthat be, aki szerepel a Magyar Államkincstár Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerében és rendelkezik úgynevezett ügyfélazonosító számmal.

A nyilvántartásba vétel iránti kérelem személyesen, postai úton a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályára (7400 Kaposvár, Kossuth L. u. 1-9.), illetve a Kincstár által rendszeresített elektronikus nyomtatványon, elektronikus úton is benyújtható.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár benyújtó felületén lehet benyújtani a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon.

A tavalyi évtől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé vált a teljes elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések/kifogások benyújtásáig kizárólag elektronikus úton lehet az iratokat benyújtani. A Kincstár a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket szintén elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi meg.

Az Egységes kérelem benyújtásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai nyújtanak segítséget, kérdések esetén az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály ügyfélszolgálata is segít az ügyfeleknek.

2023-ban Somogy vármegyében több mint 6 ezer ügyfél nyújtott be támogatási kérelmet, összesen 248,5 ezer hektárnyi területre vonatkozóan. A megállapított támogatásokból 2024. március 25-ig 23,3 milliárd forintot kaptak kézhez a somogyi gazdák.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal